Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Gulai lemak cili padi ketam....lauk kegemaran anak2.Kalau sesiapa yang suka makan ketam bolehlah mencuba resepi yang mudah ni....kalau suka boleh juga di tambahkan nenas.
Sis sertakan resepinya di sini.
Gulai Lemak Cili Padi Ketam
Oleh:Norzie hany
Bahan-bahannya:
- 1 kilo ketam-di bersihkan
- 1 biji kelapa-ambil santan secukupnya
- 1 helai daun kunyit-siat
- 3 batang serai-ketuk
- 1 keping asam gelugur
- Garam dan gula-secukup rasa.
Bahan kisar:
- 15 tangkai cili padi-boleh kurangkan
- 4 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
Cara Memasak:
- Masukkan ketam bersama bahan kisar,serai,asam gelugur dan masak sebentar di atas api.
- Masukkan santan bersama daun kunyit yang di siat.Masak dengan api sederhana dan kuah hendaklah sentiasa di kacau.
- Perasakan dengan garam dan gula.bila sudah masak bolehlah diangkat dan hidangkan.
sis, di is my feveret menu!
ReplyDeletenanty nak cuba resepi by sis norzie la...
haiiishhhh.... cepat2 scroll sampai komen... tak leh tengok ketam tu.. melelehhhhhh.. yuuuuukkk!!
ReplyDeletehaiiishhhh.... cepat2 scroll sampai komen... tak leh tengok ketam tu.. melelehhhhhh.. yuuuuukkk!!
ReplyDeletehehe..saya pun..melelehhh air liur..sodapnya..
ReplyDeleteyum yum! sangat melelehkan air liur ni!
ReplyDeleteanak yg no4 mmg suka makan ketam...maknye jer yg malas nak kopek2 isi ketam tuu..
ReplyDeletewahh.. sedap ni! tak dpt mkn isi... hirup kuahnya pun dah terasa 'manis' ketam dlm kuahnya kan...
ReplyDeleteanak2 suka juga ketam ni.. tp dorang tak pandai lg nak korek2 isi ketam.. bercinta nak masak ketam sbb nnt kena sandang jawatan tukang kopek ketam utk deme.. hehe...
sedap meratah ni..ada bertelur tak ketamnya?? klu ada, xtra sedap kan...
ReplyDeletewah, geram plak tengok ketam tuuu..
ReplyDeletebila tengok gulai ketam akak ni, baru ingat dah lama sangat tak makan seafood, teringin tapi takut alergik...sabar aje lah
ReplyDeleteassalam sis
ReplyDeletesedapnye sis,lama gak sy x mkn ketam ni ..tp skrg lg susah rasanya sb hidung meleleh mkn teruk hu hu resdung la kot kan kalu selsema takkan berterusan 2 minggu dah ni
Sedapnya...ada mr.crab kt sini.Kalau mkn msk lomak camni,mesti meleleh kuah smpai ke siku haha..penangan ketam
ReplyDeletesaya suka kak ketam cili api..sedap, tp saya kan suka cepahkan telur nak bagi kuah dia tu pekat sikit..
ReplyDeletejenuhla nk mkn ketam...nk kena ketuk2x dulu bru dpt..tak ckup sabar kat situ..hihihi
ReplyDeletedone umobile akak yer
ReplyDeletesip mksih gan..
ReplyDeletesedap2..
ReplyDeleteSy da try masak..sedap!!!!
ReplyDelete