Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Kalau ada baki nasi cubalah buat cekodok atau cucur nasi ikan bilis ni.Memang sedap dan sesuai untuk sarapan pagi atau minum petang.
Selamat mencuba.
Cucur Nasi Ikan Bilis
Oleh:Norzie hany
Sumber: Yatie@Sinar Kehidupanku.
Bahan-Bahan
- 2 cwn nasi
- 2 cwn air
- 1 biji bwg besar
- 2 biji bwg putih
- 1/2 cwn ikan bilis
- 2 1/2 cwn tepung gandum
- 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
- Daun sup/bawang (di hiris halus)-sis letak daun kucai
- sedikit garam
- Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
- Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
- Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
- Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
- Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...
assalam norzie..acik pernah buiat dan memang sedap
ReplyDeleteSalam Zie, memang selalu gak buat kalau ada nasi lebih supaya tak membazir.
ReplyDeletenorzie baru aje wat aritu mmg feveret sbb lembut..
ReplyDeletelain dr lain....xpnh buat,festime tahu ni....
ReplyDeleteCantiknya..bulat sekata cam bola ping pong jer suma.Kalau sy wat mesti ada bulat, lonjong macam2 size.Sedapkan cucur nasi...
ReplyDeletelama dah tak buat cucur nih
ReplyDeletegoreng pon sodappp
ReplyDeleteboleh try time cuti hehehhe
ReplyDeletethanks
lama x buat...sedapnya...:))
ReplyDeletetime petang2 takde keja buat sambil minum teh o panas memang sedap ni...=D
ReplyDeletenmpk sedap
ReplyDeleteguna nasi ye..
ReplyDelete