Assalamualaikum wbt dan salam sejehtera kepada semua rakan2 yang di sayangi.
Untuk en3 kali ini sis nak berkongsi resepi masakan kampung yang sangat mudah dan di gemari ramai.
Kepada anak-anak dan adik-adik yang baru hendak belajar memasak bolehlah cuba resepi ni.Jangan bimbang hendak mencuba setiap masakan....setiap masakan pasti enak apabila kita memasak ikhlas dari hati.
Untuk peringatan diri sendiri dan anak-anak setiap kali nak sukat beras atau memulakan setiap masakan jangan lupa dimulakan dengan bacaan bismillah.Satu lagi yang bonda sis selalu pesan bila selepas ayam,ikan atau daging di bersihkan jangan lupa cucur/curah air dan bersalawat.
Selamat mencuba
Ayam Masak Lemak Cili Padi
Oleh:Norzie hany
Bahan-bahannya:
- 10 ketul ayam-di bersihkan
- 3 batang serai-di ketuk
- 1 keping asam gelugur
- Santan pekat-secukupnya
- 2 biji ubi kentang-belah 4
- Garam dan gula@serbuk perasa-secukupnya
Bahan kisar:
- 20 biji cili padi(boleh tambah/dikurangkan)
- 1 inci kunyit hidup
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
Cara-caranya:
- Masak ayam bersama bahan-bahan kisar ,serai,kentang dan asam gelugur hingga mendidih.
- Masukkan santan pekat.
- Kemudian masukkan garam dan gula@serbuk perasa secukupnya.
- Kacau sentiasa sehingga kentang empuk.
- Apabila telah masak bolehlah dihidangkan bersama nasi putih.
saya dah sangat2 lapar ni.. jam dah kul 1.. tapi mem yg nak blanje lom sampai.. uwaaaaaaaaaa
ReplyDeleteRasanya macam tak pernah makan menu ni..
ReplyDeleteHarus try nanti... :D
sedapnya!..Kak, sy pun sesekali ada gak masak ayam masak lemak cili api ni..resepi mak mertua dr Melaka..hehe..
ReplyDeletehubby suka sgt...:)
nasib datang sini baru lepas makan.. kalau tidak.....
ReplyDeletelapo lah pulak tengok masak lemak cili padi ni huh...nak buat jugak lah esuk lusa
ReplyDeletebru nk search cri msak lemak..nti blh wat..hihi
ReplyDelete