Tuesday 27 November 2012

Apam Indon


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Hari ni tak maulah bebel panjang2 sebab sis pun tak berapa sihat.Terus pada tajuk en3 ye.
Apam Indon ni sis buat petang semalam....tercapai juga hajat nak buat apam indon ni walaupun agak ketinggalan.Resepi ni sis cnp dari blog CMG dan pemilik resepi ni,sis pun tak pasti siapa,rasanya MamaFami kot.Rasanya memang sedap....gebu aje.
Kepada penyumbang resepi apam Indon ni,terima kasih banyak2 kerana sudi berkongsi resepi yang enak ini dan izinkan sis share di blog ni pula untuk rujukkan sendiri dan teman2 yang lain.


Apam Indon
Oleh: Norzie hany
Sumber:Mama Fami

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 5 biji telur gred A
  • 300 gram tepung gandum*
  • 1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
  • 300 gram gula halus (mat guna 250 gram)
  • 1 camca teh ovallate
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 250 ml santan (boleh ganti dengan susu sejat)*
  • Sedikit garam*(*disatukan dan kacau rata)
  • Perisa dan pewarna makanan pilihan anda
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan kukusan, lenser tin bulat berukuran 9 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar telur dan ovallate hingga kembang, masukkan gula halus sedikit demi sedikit sambil terus memutar hingga adunan pekat dan gebu, guna kelajuan tinggi. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang-seli dengan santan tadi, hingga habis, gaul rata.
  3. Bagikan adunan kepada 3 bahagian. Dua bahagian ditambah dengan coklat emulco dan esen vanilla (setiap bahagian dicampur dengan 1 camca teh coklat emulco dan 1/2 camca teh esen vanilla). Kacau rata.
  4. Baki satu bahagian lagi, dibagi 3, biar sama banyak. Letakkan setiap bahagian dengan warna dan perisa yang berbeza, merah untuk perisa strawberry, Ungu untuk perisa blueberry dan Oren untuk perisan orange. Kacau rata dan ketepikan.
  5. Seterus, tuang 1 bahagian adunan coklat ke dalam tin yang telah disediakan. Ratakan dan kukus 10 minit dengan api sederhana. Tutup permukaan tin dengan tudung periuk atau aluminium foil. Bila permukaan apam kering, lapis pula dengan adunan yang bewarna-warna. Anda tompok2kan setiap warna untuk beberapa bahagian dan tindikan juga dengan warna berbeza. Lorek sedikit. Sambung kukus untuk 10 - 12 minit.
  6. Kemudian akhir sekali, tuang bahagian akhir adunan coklat, ratakan sambung mengukus untuk 40 minit lagi, biar betul2 tanak. Keluar dan sejukkan. Boleh dipotong dan hidangkan.....Selamat mencuba!.

18 comments:

  1. salam Norzie
    wah cantik bangat apam indon kamu haha sayang je nak makan tu, akak pernah buat sekali tapi tklah cantik cam gini ok ok je insyaallah nnt nk try lagi..

    ReplyDelete
  2. kak norzie adoi santeknya la apam tu ye..kalau zila belek je la...hehe..

    ReplyDelete
  3. canteknye apam indon ni.. teringat dulu 1st time cuba wat apam.. apam indon lah.. tapi wane wani yg striking punya.. hehehe

    ReplyDelete
  4. cantik n nampak gebu je apam ni...mesti sedap ni...hii..salam kenal..kite da follow..

    ReplyDelete
  5. cantiknya kak.. nak makan sayang la pulak

    ReplyDelete
  6. Selain rasa yg pastinya beraneka ianya juga cantik terhidang dlm piring.

    ReplyDelete
  7. waahhh.. nampak gebu jer apam tuh~ sedapnye!!

    ReplyDelete
  8. cantik nya apam.. best pulak.
    pernah jg buat apam indon ni tp kurang jadi lh,tk gebu gitu..salah step kot..hehe

    ReplyDelete
  9. wah..cantiknyer apam indon....

    ReplyDelete
  10. Wow menariknya warna apam tu, rasanya mesti sedap kan???hehe

    ReplyDelete
  11. salam kak..cantik gebunya apam indon tu..kalo dah cantik camtu mestilah sedap rasanya..

    ReplyDelete
  12. wahh mcm sedap. ni nak try buat ni :)

    ReplyDelete
  13. bila roh baking2 ni msok lam body ni...heheheh dapnye apam tu

    ReplyDelete
  14. Cantik!! Kalau MJ buat sure bereterabur ha :D

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Sila tinggalkan komen anda di sini.