Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Rutin harian surirumah hari2 dok fikir nak masak apa untuk santapan keluarga.Bertandang kerumah CMG hari ni tengok apa lauk pauk yang ada di rumah beliau.Tergoda dengan resepi ungkep ayam style jawa....ermmm masakkan orang jawa.
Rasanya macam rendang juga tapi tak bubuh kerisik dan santan.Sis buat basah2 sikit,sedap makan dengan nasi putih atau nasi impit.Resepi asal kena masak sampai kering ye....terpulanglah ikut selera masing2.
Jom...semak resepinya.
Ungkep Ayam Style Jawa
Oleh:Norzie hany
Sumber:DTS@Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 600 gram ayam, potong saiz sederhana
- 2 batang serai, dititik
- 1 keping asam gelugor
- 2 helai daun salam @ 3 helai bay leaf
- 1 camca besar gula melaka
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
BAHAN KISAR HALUS :-)
- 7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 3 biji buah keras
- 1 biji cili hijau
- 10 - 15 biji cili padi merah
- 1 camca besar ketumbar
- 1/2 camca teh jintan kasar
- 1/2 camca teh jintan halus
- 3/4 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan serai dan daun salam @ bay leaf, kacau rata dan masukkan ayam. Gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.
- Tuang air secukupnya (anggaran tenggelam ayam). Biar mendidih. Masukkan asam gelugor dan juga gula merah serta garam. Masak dengan api sederhana hingga kering. Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam. Masak sekejap, dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..
Orang kata... kalau dah jumpa ayam masak ungkep ni, dah tak pandai nak befrhenti makan ye...he he he ehh
ReplyDeletesalam kak..pestaim dgr nama ayam masak ungkep ni..tak pernah makan la..
ReplyDeletejawa2! hehe.. ayam ungkep ni rase die memang boleh buat org ketagih.. sy mmg suka sangat! tambah pulak pedas! wahhhh! :)
ReplyDeletecicah ngan roti pon sodap nih!!
ReplyDeletebezanya tak ada kerisik ye...tak pernah rasa lagi ungkep ni..
ReplyDeletepertama kali juga dgr unkep..
heee..sy suke makan ungkep tp sy x tahu masak hee =p
ReplyDeleteSaya baru je bljr mkn & msk ungkep.
ReplyDeletePdhal mmg org jawa pun. tapi resepi yg saya bljr tu more simple..ala2 msk lemak cili api. Cuma buang santan & tmbh asam..
Sdp sbb ada masam..ada pedas!
salam kenal ...
ReplyDeletenampaknya menarik sungguh resepi2 yang ada di sini...
boleh dicuba...
nape lah asik lapor je bile singgah sini
ReplyDeleteaduhaiii sedapnya tgk lauk ayam tu..walaupon hb jawa tp QH blum penah try lg masak masakan jawa..hihi
ReplyDeleteowh... ungkep... mmg peberet... huhuhuhu
ReplyDeleteMJ suka masakan macam ni, kena pulak dengan nasik panas, lagi bertambah makan ha ;D
ReplyDeleteemmm sedapnya...
ReplyDeletesetelah diungkep lalu dibakar, rasanya tambah enak tu..
ReplyDelete