Friday 21 September 2012

Kek Zebra



Kek Zebra atau kek belang kuda....janji ada belang2 kira jadilah kek ni ye.Resepi asal kek zebra ni dari Chef Amy Heng (secret recipes book) dan resepi ni sis cnp dari blog kakzu Semanis Gula.Apa pun sedap dan memang tak rugi mencuba.
Kalau sape2 teringin nak buat sendiri....Sis sertakan resepinya di sini ye.




Kek Belang Zebra

Oleh :Norzie hany
Sumber:Chef Amy Heng (secret recipes book)

Bahan bahan A
  • 250 gm telur putih ( dalam petisejuk )
  • 50 ml cold water
  • 170 gm gula castor
  • 1 1/2 tsp ovelette
  • 2 kuning telur
  • 200 gm tepung superfine ~ ayak
  • 3/4 tsp double action baking powder ~ ayak
  • 1 tsp vanilla
Bahan B:
  • 170 gm butter ( cairkan )
  • 2 sudu besar susu pekat
Bahan C
  •  2 sudu besar serbuk koko
Cara membuatnya:
  1. Putar kesemua bahan A hingga kembang dan gebu
  2. Masukkan bahan B dengan memutar speed paling perlahan
  3. Ambil 1/3 adunan dan masukkan serbuk koko
  4. Sediakan loyang 9 inci dan gris kannya
  5. Scop kan 2 sudu besar adunan original ke dalam loyang dan scop kan 1 sudu adunan coklat .Ulang hingge habis dan taburkan almonds nibs di atas nye. Setelah di bakar akan terhasil lah belang nye.
  6. Bakar pade suhu 180 C selame 50 minit
tips ~ jike kek sudah garing di atas nye tetapi kek masih belom masak  ~ tutup kan bahagian atasnye dengan aluminium foil dan teruskan membakar hingge kek masak dengan sempurna.

7 comments:

  1. salam ceria...
    Tu dia.. memang terserlah belangnyer. mesti sedap kan!!!... insyaallah akan dicuba dan disharekan kembali... tak pe kan!!!...heheheh

    ReplyDelete
  2. assalam sis
    cantik berbelang-belang tu mestlah yummy kan
    resepinya pun lain ehemmm boleh masuk dlm list he he

    ReplyDelete
  3. cantik kaler kek...mesti sedap...bilalah saya nak belajar wat kek..

    ReplyDelete
  4. menjadi betul akak punya belang zebra tu..

    ReplyDelete
  5. cantik dan menjadi sungguh kek zebra akak ni..mesti cuba la resepi akak ni..

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Sila tinggalkan komen anda di sini.