Assalamualaikum semua.
Bertemu lagi di en3 kali ini....asam pedas kerisik.Sebenarnya selalu sangat sis masak asam pedas sebab hubby memang penggemar tegar asam pedas.Tapi asam pedas ni lain sikit sebab sis tambah kerisik dan asam pedas ni sis masak ikut resepi CMG.
Nak tahu sedap ke tidak,jom la cuba resepi ni.
Asam Pedas Kerisik
Oleh:Norzie hany
Sumber: DTS
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 500 gram ikan pari, perap dengan jus limau nipis + garam = 10 minit, cuci bersih dan toskan
- Sawi jeruk secukupnya, yang ni agak2(sis tak letak)
- 1/2 cawan jus asam jawa
- 1 camca besar penuh kerisik
- 3/4 cawan cili kisar
- 3 biji bawang merah, hiris
- 2 ulas bawang putih, hiris
- Garam dan gula secukup rasa (@serbuk perasa)
- Air secukupnya
- Segenggam daun kesom
BAHAN KISAR HALUS :-)
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 3 keping nipis hirisan lengkuas
- 3 biji buah keras
- Secubit belacan
- 1/2 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang merah/putih hiris hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah bahan kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan air secukupnya dan biar mendidih.
- Masukkan ikan, sawi jeruk, daun kesom dan juga kerisik, kacau perlahan. Masukkan jus asam jawa. Perasakan dengan garam secukupnya, sedikit gula dan serbuk perasa jika suka. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..
1st time saya jumpa resepi macam ni..nampak cedap..kalo guna ikan merah sedap ni kan or pari :)
ReplyDeleteoohh...masak asam pedas boleh tambah eh? kelainan tuh...boleh cuba...
ReplyDeleteBoleh cuba nie msk kerisik....
ReplyDeleteassalam sis
ReplyDeleteasam pedas wah best tu kan, sy suka kalu asam pedas letak bendi lebih2 he he
assalamualaikum kak norzie..sedap ke kak buh kerisik..1st time dengaq nih..
ReplyDeletesuka juga lauk asam pedas...biase tmbh bendi n daun kesum dlm tu...hihi
ReplyDelete