Assalamualaikum semua.
Berkongsi sedikit tentang rendang yang sis buat di rumah bonda pada raya pertama.Biasanya sis akan buat rendang yang lecah atau basah2....keluarga memang suka makan rendang macam ni,sedap bila di cicah ketupat atau lemang.Bila tak habis barulah di panaskan hingga kering pula.
Resepinya mudah sahaja.
Rendang Daging Lecah
Oleh: Norzie Hany
Bahan-bahannya:
1 kilo daging -dipotong kecil
3000ml santan pekat
400gm kerisik
5 helai daun limau purut- di siat
2 helai daun kunyit- dihiris
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Minyak untuk menumis
Bahan kisar:
15 tangkai cili kering
10 tangkai cili padi
6 batang serai
15 biji bawang merah
7 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 sm lengkuas
Bahan sangai dan kisar halus:
1 sb ketumbar biji
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
Cara memasak:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan daging dan santan.
- Apabila daging telah empuk masukkan rempah sangai,kerisik,air asam jawa,daun limau purut dan daun kunyit.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masak dengan api perlahan dan jangan sampai kering.Angkat dan bolehlah di hidangkan bersama ketupat atau lemang.
sedapnye lauk sis ni..nasib baik smlm dh mkn lauk daging wp tak sama...hihi
ReplyDeleteTak merasa makan rendang lagi tahun ni :(
ReplyDeletealamak masa nak klik link tadi saya ingatkan leceh...rupenye lecah, nice la :)
ReplyDeletesedapnya...meleleh Aiq liur...
ReplyDeleteSELAMAT HARI MERDEKA sis
ReplyDeletesy memang peminat rendang daging ni he he kalu dpt lemang cicah lglah sedap tak pandang belakang dah
tahun ni ita tak makan rendang....
ReplyDeletesedapnyer yang lembab2 macam ni
sedapnya rendang...raya tahun ni mmng tak jumpa rendang...
ReplyDeletesaya pun suka rendang yang basah tak berapa suka kalau rendang yang kering
ReplyDeletemy famly smua suka rendang. especially time perayaan ada rendang2 ni, best sngt (:
ReplyDeleteAwww ,, sangat berselera...terliur Yana..haha
ReplyDeletesedap yg lecah2 gini..
ReplyDelete