Assalamualaikum dan salam sejahtera.
En3 kali ini cuma kari tulang lembu aje....siannya makan tulang aje.Tapi ini sudah cukup buat sis bertambah makan nasi sebab selalunya kalau ada tulang dok buat sup aje...sesekali masak mcm ni okay juga.Rasa mcm lauk makan kenduri gitu...biasakan kalau gulai kat rumah kenduri kadang2 daging di masak dengan tulang sekali.
Resepinya mudah aje,kalau berkenan bolehlah cuba ye.
Kari Tulang Lembu
Resepi:Norzie hany
Bahan-bahannya:
- 1 kilo tulang lembu(selangka)-rebus dgn 1 liter air.
- 1 biji kelapa(ambil santan secukupnya)
- 2 biji kentang-belah 4
- Garam-secukup rasa
- Serbuk perasa-jika suka
Bahan A
- 1 bungkus kecil serbuk kari daging babas
- 2 sudu besar serbuk cili
- Sedikit kerisik
Bahan B
- 2 biji bawang merah-hiris nipis
- 2 ulas bawang putih-hiris nipis
- 1 inci halia-mayang
- 1 batang kulit kayu manis
- Sedikit bunga lawang,cengkih & buah pelaga
- 1 tangkai daun kari
- Minyak utk menumis.
Cara memasak:
- Satukan bahan A dengan sedikit air(jadikan pes)
- Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis semua bahan B sehingga naik bau.
- Masukkan bahan A dan kacau hingga pecah minyak dan rempah agak garing.
- Masukkan tulang yang direbus bersama airnya sekali.Biarkan mendidih.
- Masukkan santan,ubi kentang,garam dan sedikit serbuk perasa jika suka.
- Masak hingga kentang empuk dan kuah pekat sedikit.
- Bila masak bolehlah angkat dan hidangkan.
kalo kat rumah ni ske buat sup tapi saya penah try kari ni memang kena jugak lah :)
ReplyDeleteassalam norzie..betul kata norzie..mcam lauk kenduri...kalau din9..tulang cili api..mesti ada.
ReplyDeleteTulang bukan sebarang tulang... tulang lembu masak kari! Mana nak cari malam-malam begini... adeeeh Norzie... teringinnnn...
ReplyDelete~tgk kari tulang ni tringat pulak mama yana kat kg..dia slalu msk klu anak2 dia blk..feveret abg2 yana..yana xmkn sgt kari..lg suka klu sup tulang.. hirup pns2 sedapppp ^__^
ReplyDeleteMesti sedap. Bagus juga idea ni...
ReplyDeletebetol tu..biasa kalo tulang je buat sup.. ssekali buat kari oke juga.. btambah saiz lah nasi jwbnya..:)
ReplyDeleteyummmy...macam best je!
ReplyDeletebiasa org wt sup jew kan..special nie..nk join makan kt sini la :)
ReplyDeleteteringat pulak arwah kakak.. dia suka buat kari tulang ni.. boleh makan tak pandang kiri kanan dah ^_^
ReplyDeletekesiannye mkn tulang....
ReplyDeletetapi tulang tu lah yg m njadikn mkn tak hingat org lalu dpn kan...
pagi tadi ucu goreng daging dgn bawang jer utk budak kt rumah...
Makan dengan roti pun kakak suka nie Norzie. Kari yg sedap tu aroma dia kadang dah habis makan pun tangan masih bau kari kan...
ReplyDeletetulang tu mmg part palg sedap kak.. sy sk.. hihii
ReplyDeletesedapnyer sis hihihi
ReplyDeletesedapnya..klu cicah ngan roti ke, lempeng ke jemput2 ke... terliur dah ni.
ReplyDeleteterliur eh..:)
ReplyDeletesalam..terima kasih follow saya,saya sini juga.
ReplyDeletepandai masak yer..sedap nampaknya..lapar3
salam Norzie..atie pon sama klu ada tulang,wajib masak sup!
ReplyDeletesedapnya...mmng trliur tengok....
ReplyDeletetulang pon tulang la... ahakz... nice...
ReplyDeleteDone follow sis =)
ReplyDeleteNice blog, suke singgah blog masakan..