Sunday, 15 July 2012

Kari Tulang Lembu


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
En3 kali ini cuma kari tulang lembu aje....siannya makan tulang aje.Tapi ini sudah cukup buat sis bertambah makan nasi sebab selalunya kalau ada tulang dok buat sup aje...sesekali masak mcm ni okay juga.Rasa mcm lauk makan kenduri gitu...biasakan kalau gulai kat rumah kenduri kadang2 daging di masak dengan tulang sekali.
Resepinya mudah aje,kalau berkenan bolehlah cuba ye.


Kari Tulang Lembu
Resepi:Norzie hany

Bahan-bahannya:
  • 1 kilo tulang lembu(selangka)-rebus dgn 1 liter air.
  • 1 biji kelapa(ambil santan secukupnya)
  • 2 biji kentang-belah 4
  • Garam-secukup rasa
  • Serbuk perasa-jika suka

Bahan A
  • 1 bungkus kecil serbuk kari daging babas
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • Sedikit kerisik

Bahan B
  • 2 biji bawang merah-hiris nipis
  • 2 ulas bawang putih-hiris nipis
  • 1 inci halia-mayang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • Sedikit bunga lawang,cengkih & buah pelaga
  • 1 tangkai daun kari
  • Minyak utk menumis.

Cara memasak:
  1. Satukan bahan A dengan sedikit air(jadikan pes)
  2. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis semua bahan B sehingga naik bau.
  3. Masukkan bahan A dan kacau hingga pecah minyak dan rempah agak garing.
  4. Masukkan tulang yang direbus bersama airnya sekali.Biarkan mendidih.
  5. Masukkan santan,ubi kentang,garam dan sedikit serbuk perasa jika suka.
  6. Masak hingga kentang empuk dan kuah pekat sedikit.
  7. Bila masak bolehlah angkat dan hidangkan.

20 comments:

  1. kalo kat rumah ni ske buat sup tapi saya penah try kari ni memang kena jugak lah :)

    ReplyDelete
  2. assalam norzie..betul kata norzie..mcam lauk kenduri...kalau din9..tulang cili api..mesti ada.

    ReplyDelete
  3. Tulang bukan sebarang tulang... tulang lembu masak kari! Mana nak cari malam-malam begini... adeeeh Norzie... teringinnnn...

    ReplyDelete
  4. ~tgk kari tulang ni tringat pulak mama yana kat kg..dia slalu msk klu anak2 dia blk..feveret abg2 yana..yana xmkn sgt kari..lg suka klu sup tulang.. hirup pns2 sedapppp ^__^

    ReplyDelete
  5. Mesti sedap. Bagus juga idea ni...

    ReplyDelete
  6. betol tu..biasa kalo tulang je buat sup.. ssekali buat kari oke juga.. btambah saiz lah nasi jwbnya..:)

    ReplyDelete
  7. biasa org wt sup jew kan..special nie..nk join makan kt sini la :)

    ReplyDelete
  8. teringat pulak arwah kakak.. dia suka buat kari tulang ni.. boleh makan tak pandang kiri kanan dah ^_^

    ReplyDelete
  9. kesiannye mkn tulang....
    tapi tulang tu lah yg m njadikn mkn tak hingat org lalu dpn kan...

    pagi tadi ucu goreng daging dgn bawang jer utk budak kt rumah...

    ReplyDelete
  10. Makan dengan roti pun kakak suka nie Norzie. Kari yg sedap tu aroma dia kadang dah habis makan pun tangan masih bau kari kan...

    ReplyDelete
  11. tulang tu mmg part palg sedap kak.. sy sk.. hihii

    ReplyDelete
  12. sedapnya..klu cicah ngan roti ke, lempeng ke jemput2 ke... terliur dah ni.

    ReplyDelete
  13. salam..terima kasih follow saya,saya sini juga.
    pandai masak yer..sedap nampaknya..lapar3

    ReplyDelete
  14. salam Norzie..atie pon sama klu ada tulang,wajib masak sup!

    ReplyDelete
  15. sedapnya...mmng trliur tengok....

    ReplyDelete
  16. tulang pon tulang la... ahakz... nice...

    ReplyDelete
  17. Done follow sis =)
    Nice blog, suke singgah blog masakan..

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Sila tinggalkan komen anda di sini.