Assalamualaikum dan salam ceria.Semoga semuanya sihat dan gembira hendaknya disamping insan2 tersayang.Terima kasih kepada semua follower yang sudi meluangkan masa singgah di dapur ini dan sudi mencoretkan komen2 yang indah.
Bertemu lagi kita di en3 kali ini dengan menu kari ikan tenggiri.Sekarang ni nak masak apa2 pun semuanya mudah.Macam2 rempah segera ada di pasaran,tinggal campak aje dalam periuk.Kalau dulu nak buat gulai atau kari ni kena giling rempah segala.
Teringat pulak sorang teman masa kerja dulu pernah berkata...mcm2 yang segera dah ada di jual dipasaran seperti rempah2,nasi impit,lemang perencah tu perencah ni...segala2nya segera dan cepat dihidangkan.Kalau nak tahu sebab tu ramai orang sekarang ni mati pun segera.Terdiam kami yang mendengarnya....lalu angguk dan tidak menafikannya. Nak buat sebab dan salah satu sebab...ye tak?.
Jom tengok resepi kari ikan tenggiri yang menggunakan rempah kari ikan babas.
Kari Ikan Tenggiri
Resepi:Norzie Hany
Bahan2nya:
- 3 ketul ikan tenggiri.
- 1 bungkus kecil rempah kari babas
- 1 sudu besar serbuk cili
- 4 biji kacang bendir
- Air asam jawa.
- Santan secukupnya.
- Garam secukup rasa.
- Serbuk perasa-kalau suka
- Minyak-utk menumis
Bahan tumis.
- 3 biji bawang merah-dihiris
- 2 ulas bawang putih-hiris
- 1 inci halia-hiris
- 1 tangkai daun kari
- 1 sk halba campur
Cara memasak:-
- Panaskan minyak tumis bahan penumis hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari dan serbuk cili yang telah dijadikan pes.
- Kacau sehingga rempah sedikit garing dan barulah masukkan santan.
- Masukkan ikan dan biar sekejap dan barulah masukkan kacang bendir dan air asam jawa serta garam secukup rasa.Masak sampai pecah minyak.
- Angkat dan hidangkan.Memang sedap makan dengan nasi panas2.
ni yg buat mengidam ni..hehe
ReplyDeletegn babas gak ker..saya dh lama gn babas..rempah kari dia mmg sedap berbeza kalau gn rempah jenama lain...opsst...ter'puji lak si babas tu...
ReplyDeletesekarang simple2 jer sbb nak simpan resepi untuk bln puasa..hhih....
dah sampai ke hadiah?...
sedap2... sy pun selalu msk kari.. hubby n alisha sk mkn :-)
ReplyDeletesedap ni ikan tenggiri..kenyal dan manis dibuat kari kan :)
ReplyDeletekak... sya ni kan ikan tenggiri mmg x pnh masak.. pnh makan jer...
ReplyDeleteSangat2 suka dgn kari ikan tenggiri nie....:)
ReplyDeleteHe he hehh... memang ramai yang mati segera, tapi yang umur makin panjang pun bertambah juga ye Norzie, gelak sorang-sorang baca kata-kata teman Norzie tu.
ReplyDeleteSedap ni kari ikan tenggiri, nak pula makan tengahari, memang Amie suka bubuh kuah banyak-banyak, kalau boleh sampai tertutup nasi!
kuah kari nih kalo cicah dengan lempeng sedap nih!!
ReplyDeleteHahaha, tergelak baca apa yg kwn Norzie tu ckp,tp betul jugakan.Nurul pun selalu masak pki kari babas.
ReplyDeletewkmsallam norzie..suami acik pun suka rempah kari baba's..kalau guna kari lain tau je dia..pedas sangat katanya..baba's sedang elok je dia kata.
ReplyDeletewah enak nih kak di makan bareng nasi putih hangat >< *lapar* wkkwkwk :D
ReplyDeleteErm..sedap..dah lama tak mkn kari mcm ni..teringat nak blik kg..huhu
ReplyDeletebaru ni saya buat kari kepala ikan merah..sedap jgk..masuk bakul angkat sendiri..hahaha
ReplyDeletesedap ni..tapi sy jarang la masak kari..anak-anak x berapa nk makan..:)
ReplyDeletesedapnye kari ni dah malam akak baru dapat singgah mesti dah habis lah ni kan..
ReplyDeletesalam norzie..dah habis la tu kan..dah lama x makan ikan tenggiri la..rindu pulak nk masak camgini:)
ReplyDeletesedap...
ReplyDeletewalaupun tak makan ikan tapi suka kacang bendi tu...
Kari ikan tenggiri mmg best..lg2 bahagian kepalanya..hehe..
ReplyDeletemkn dgn kicap pastu ada sambal belacan dah cukup....tapi nasik putih pulak rasa mcm x cukup hihihi..ucu lee...
ReplyDeleteSedap jika ada ikan masin jika makan ;)
ReplyDeleteMak saya dulu adabi. Skrg tukar babas. Saya masih lg guna adabi. Senang paket kecil2. Ada benar juga statement tu. Tgk pada jenis juga. Setakat kering2 ni ok lg rasanya.
Senang-senang pun Norzie kalau tak rajin tak menajdi. Rempah siap sedia pun mesti nak juga bubuh bawang/halia bagai kalau tak mesti tak sedap kan...
ReplyDeleteSalam kak..
ReplyDeleteLynn pun suke guna rempah kari babas...hehe...
sedapnya kak norzie gulai kari..gulai favorite saya ni...saya pun masak kari gak hari ni..style mamak...hehehhe
ReplyDeleteassalam...
ReplyDeletebetul juga kata2 kwn tu kan.. segalanya segera & mati pun segera juga sbb dalm badan byk pengawet yg dah masuk.. tp rasanya kalau rempah2 utk masakan ni tak memudaratkan kot.. kecualilah pes2 segera yg dlm bentuk liquid tu mungkin dorang gunakan byk bahan pengawet utk tahan lama....
salam norzie...sedapnya! Esok masak kuih jala/roti canai cicah ngan balance kuah kari ni.
ReplyDeletezaman skrg ni semua serba pantas..barang2 segera pon melambak2 kat pasaran.Ada yg baik tuk memudahkn kerja bg org2 yg sibuk.
Ni Kalau mkn ngan nasi panas2 @ cicah ngan roti canai ni mmg terangkat la..
ReplyDelete