Saturday, 5 May 2012

Nasi Dagang


Assalamualaikum dan selamat petang.
Menu makan tengahari kami hari ini...sedap juga sesekali makan nasi dagang.
Kebetulan masih ada sedikit lagi beras nasi dagang yang saya beli ketika pergi Kelantan pada bulan Feb lepas.Beras tu pulak tak berapa banyak maka terpaksalah campur dengan beras pulut.Biasanya orang makan nasi dagang dengan gulai ikan tongkol tapi saya tukar kepada gulai ayam sebab hubby tak berapa gemar makan ikan tongkol.Mari2...kita kongsi resepinya.

Nasi Dagang.
Resepi:Norzie hany

Bahan-bahannya:-
  • 2 cawan beras nasi dagang
  • 2 cawan beras pulut.
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 biji bawang besar-dimayang
  • 1 inci halia-di hiris halus
  • 1sb halba
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa.
Cara memasaknya:
1)Beras nasi dagang dan beras pulut direndam semalaman.
2)Basuh beras dan toskan.Kukus sampai masak.
3)Satukan santan,bawang,halia,halba,garam dan gula.
4) Angkat beras yang di kukus tadi dan masukkan di dalam mangkuk besar dan gaul dengan bahan-bahan no 3 tadi.Gaul hingga sebati.
5)Kukus lagi sehingga nasi dagang masak.
6)Angkat dan bolehlah dihidangkan.

* Untuk gulai ayam tunggu entry akan datang.

14 comments:

  1. Nasi dagang kesukaan akk tp tak boleh mkn selalu, memberatkan bdn je...hehe....org kurus takpe ler...
    Akk belum follow Norzie eh? Lupak....

    ReplyDelete
  2. jarang makan nasi dagang.sebab mengantuk kalau makan...
    1st time jupe nasi dagang gulai ayam...

    ReplyDelete
  3. seddap nih...tiap pagi ahad ada orang jual kat belakang rumah. punya la nyaman

    ReplyDelete
  4. owh man.... sedap tu.... huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  5. nasi dagang ni ada beras khas ek...kat sini xde jual rasanya..tengok jelah kan..huhu

    ReplyDelete
  6. Bekpes nasi dagang la ari ni kat sini...

    ReplyDelete
  7. Belum pernah buat lagi.. Bilalah nak buat. Beras nasi dagang ada kat rumah ;)

    ReplyDelete
  8. tak penah lg msk ns dagang. tau mkn je tak tau msk hehehe...

    ReplyDelete
  9. ooo mkn dgn ayam pun sedap gakkan.. tp sy xpnh try lah... sy selalu mkn ns dagang time balik trg..

    ReplyDelete
  10. sedapnya.. lama betul x makan nasi dagang.. klu balik ganu mesti makan.. :)

    ReplyDelete
  11. Kak Nurul memang minat mkn nasi dagang,tp x pernah cuba buat...

    ReplyDelete
  12. yang ni pn sedap..belum pernah cuba buat lagi..nak makan tapau jer..hehe

    ReplyDelete
  13. pandai akak buat nasi dagang..ye la x semua org suka mkn ikan ayer/tongkol..kalo org ganu x sah la kalo takde ikan ayer tu..

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Sila tinggalkan komen anda di sini.