- Biskut Kacang/MazolaOleh:Norzie hanySumber:MyR(kak Besah)
- Bahan-bahan( +- 100 keping )
- 1 cawan rata gula icing(130g) @ jika guna gula halus kurangkan 2 sudu makan(110g)
- 2 1/2 cawan tepung gandum(250g)
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh baking powder
- *semua bahan di atas diayak bersama.
- 1 cawan membukit kacang tanah kisar.(disangri, dibuang kulit, dikisar baru disukat)
- minyak mazola @ minyak jagung secukupnya
- lebihan kacang tanah sangai td & kuning telur utk sapu.
Cara-cara:
- Campur rata kacang tanah kisar(akk suka kisar agak kasar sikit, supaya krupkrap) bersama bahan2 yg diayak tadi.
- Uli bahan2 tadi bersama minyak mazola hingga menjadi 1 doh yg lembut dan boleh diterap.
- Gelek doh antara 2 plastik, terap dengan acuan yg digemari(celup dalam tepung acuan sebelum menerap supaya lekang). susun dlm dulang bersapu majerin dan letakkan 1/2 biji kacang tanah yg dah disangrai td.
- Sapu kuning telur atas biskut termasuklah sang kacang tu.. bakar dlm oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu. suhu 150c, +- 30 atau hingga masak mengikut kebiasaan oven msing2.