Apam Kampung @ Apam Tepung Gandum
By:Norzie hany
Sumber:Mariana Zainal FB
Bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan air
- 3/4 cawan gula
- 1 st yis (instant yis atau mauripan)
- Secubit garam
- Pewarna
- Kelapa + garam-gaul
Cara-cara:
- Satukan semua bahan-bahan kecuali kelapa dan gaul sebati.
- Perap hingga adunan kembang
- Didihkan air kukusan dan sapu minyak pada acuan atau loyang
- Kukus lebih kurang 10-15 minit hingga masak.
- Biar sejuk baru keluarkan dari acuan.
- Hidangkan dengan kelapa parut yang di campur sedikit garam.
*Tutup tudung pengukus dengan kain-mengelakkan air jatuh pada apam
*Kelapa yang di gaul garam-kukus sebentar,elak cepat basi
*Untuk mencantikkan apam yang di potong gunalah benang
dah lama tak buat apam.. nak buat baliklah.. :)) cantik kaler kuih apam tu., :))
ReplyDelete