Monday, 29 July 2013

Biskut Suji Kristal



Biskut Suji Kristal
Oleh:Norzie hany
Sumber: Buku Festive Cookies Chef Asma 2007

Bahan A (diayak bersama) 
  • 250gm tepung gandum 
  • 1 sudu teh serbuk penaik 
  • 1 sudu teh baking soda 
Bahan B 
  • 125gm gula aising 
  • 1/8 sudu teh garam 
  • 100gm badam kisar (panggang terlebih dahulu) 
  • 1/2 sudu teh esen vanilla 
  • 200gm minyak sapi (cairkan dan sejukkan)
Pewarna: 
  • Pewarna pink, hijau dan kuning 
Hiasan: 
  • Gula kaster 
Cara-caranya:- 
1. Satukan semua bahan-bahan kecuali pewarna. Pukul perlahan sehingga menjadi doh 
2. Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan tiga jenis pewarna secukupnya. 
3. Susunkan ketiga-tiga doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10gm setiap doh. 
4. Bulat-bulatkan doh dan susun didalam loyang pembakar. 
5. Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 150c selama 15-20 minit. 
6. Biarkan sejuk dan salutkan dengan gula kastor.

Thursday, 11 July 2013

Biskut Sarang Semut

 Salam Ramadhan kepada semua rakan2 dan pengunjung blog SNH.Semoga bulan yang mulia ini menjadi saat bermakna untuk kita mendekatkan diri kepada yang Maha Esa.
Sebenarnya banyak perkara yang nak sis kongsikan bersama tapi apakan daya masa tidak mengizinkan.
Kepada sesiapa yang suka makan kuih sarang semut,raya ni bolehlah cuba buat sendiri.

Biskut Sarang Semut

 Bahan 

250 gm butter 
100 gm gula halus 
350 gm tepung gandum.....] 
100 gm tepung jagung.......] di ayak 
1 biji kuning telur 
1 s/teh esen vanilla
Pewarna kuning telur(saya tambah)

hiasan 
Sedikit coklat rice 
sedikit manik gula kecil(warna-warni) 
secukupnya paper-cup kecil 

Cara 
1. Pukul kembang butter dan gula. 
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata. 
3. Masukkan tepung dan gaul rata. 
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup. 
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. 
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit). 
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.