Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Kepada penggemar masakan Thailand bolehlah cuba resepi ni.
Selamat mencuba.
Paprik Campur
Oleh:Norzie hany
Bahan A
- 100gm isi ayam (potong kecil)
- 3 ekor sotong-saiz sederhana-potong bulat
- 10 ekor udang-dibersihkan
- 100gm bunga kobis -potong kecil
- 10 gm kacang panjang/anak jagung-di potong
- 1 biji cili capsicum-di potong
- 1 biji bawang besar/holland-hiris bulat
- 1 biji kecil lobak merah
- 6 helai daun limau purut
- 10 biji cili padi-di ketuk
- 1/2 cawan air
Bahan B
- 3 ulas bawang putih-tumbuk
- 1 senduk cili kisar
- 1 batang serai-ketuk
- Sedikit minyak masak
Bahan C
- 2 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan cili sos
- Gula dan garam secukup rasa.
Cara memasaknya:
- Bersihkan ayam,udang,sotong lumur sedikit garam dan kunyit dan goreng separuh masak.Angkat.
- Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan B hingga naik bau.
- Masukkan semua bahan A termasuk ayam tadi kacau dan biarkan seketika.
- Akhir sekali masukkan bahan C dan biarkan ia mendidih sekejap dan angkat.
- Sedia di hidangkan.
nyum2
ReplyDeleteermm shedap..terus jer raser lapar...
ReplyDeletemak aihh sedapppnya...
ReplyDeletesdapnya..:)
ReplyDeleteAkak suka paprik Norzie... nak cuba pula resepi norzie ni pulak... nampak sgt sedap :D
ReplyDeleteAssalamualaikum...Alternative untuk resipi klu nak cepat2...
ReplyDelete