Monday, 4 March 2013

Paprik Campur


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Kepada penggemar masakan Thailand bolehlah cuba resepi ni.
Selamat mencuba.

Paprik Campur

Bahan A
  • 100gm isi ayam (potong kecil)
  • 3 ekor sotong-saiz sederhana-potong bulat
  • 10 ekor udang-dibersihkan
  • 100gm bunga kobis -potong kecil
  • 10 gm kacang panjang/anak jagung-di potong
  • 1 biji cili capsicum-di potong
  • 1 biji bawang besar/holland-hiris bulat
  • 1 biji kecil lobak merah
  • 6 helai daun limau purut
  • 10 biji cili padi-di ketuk
  • 1/2 cawan air
Bahan B
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk
  • 1 senduk cili kisar
  • 1 batang serai-ketuk
  • Sedikit minyak masak
Bahan C
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan cili sos
  • Gula dan garam secukup rasa.
Cara memasaknya:
  1. Bersihkan ayam,udang,sotong lumur sedikit garam dan kunyit dan goreng separuh masak.Angkat.
  2. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan B hingga naik bau.
  3. Masukkan semua bahan A termasuk ayam tadi kacau dan biarkan seketika.
  4. Akhir sekali masukkan bahan C dan biarkan ia mendidih sekejap dan angkat.
  5. Sedia di hidangkan.

6 comments:

Assalamualaikum.
Sila tinggalkan komen anda di sini.