Assalamualaikum dan salam ceria semua.
Bila selongkar kabinet dapur terjumpa pulak bahan-bahan untuk buat kuih raya tempoh hari....masih baik dan belum expired lagi.Google resepi biskut mengikut bahan2 yang ada dan terjumpalah resepi ni.Sepetang semalam dok menerap biskut ni sorang-sorang....sambil susun biskut ni dalam balang sambil ngap,ermmm memang sedap dan rangup sangat.Kalau ada umur raya tahun depan bolehlah buat biskut badam rangup ni.
Sis sertakan resepinya di sini,sesiapa yang berminat bolehlah cuba ye.
Biskut Badam Rangup
Oleh:Norzie hany
Sumber:CMG
BAHAN-BAHANNYA :
- 150 g mentega
- 100 g gula aising
- 1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
- 1/2 camca teh esen vanilla
- 100 g tepung gandum*
- 100 g tepung kastard*
- 75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak)
- 50 g serbuk badam
- 50 g tepung gandum (extra)
UNTUK HIASAN:
- 1 kuning telur
- Badam cincang secukupnya
CARA MEMBUATNYA :
- Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga gebu.
- Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. Jika adunan kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (50 g, extra), hingga adunan tidak melekit. (Biar kan sekejap adunan...)
- Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...
wah sedap sedap. hantar kat sini sebalang! hihi :')
ReplyDeletesedapnya..teringin lh pulak..huhuuu
ReplyDeletealahai assalamualaikum!!! kami datang bak beraya!! hihi nyummy kak
ReplyDeletesedapnye badam kak :)
ReplyDeletehemmm, enak neh
ReplyDeletekak norzie,,sesekali buat biskut mesti seronok kan....sedap ni kalau biskut berunsurkan badam
ReplyDeleteSelamat malam kak norzie,
ReplyDeleteWah sedpnya makan biskut badam, crunchy : )
Assalammualaikum & slmt mlm norzie, sdp nya biskut...tringat waktu ari raya, kak ruby suka lah, nnti klu ada free nak wat gak lah.....
ReplyDeleteemmmmmm nyamyy. betuah yang dapatkan juru masak handal
ReplyDeleteteringin jg ni hehe
ReplyDeleteX raya pun bleh buat kudapan minum petang kan akak
ReplyDeleteWahhh selalu masa nak raya baru nampak biskut2 ni..
ReplyDeleteRajin kak buat :D
Hello Auther, youhave written nice article and shared with great information. Thanks for giving such a wonderful wold class information.
ReplyDeleteBFSI Job
BFSI Career
Career in BFSI Companies
BFSI Recruitment