Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Rendang hari raya Aidil Adha baru-baru ni....sedap cicah dengan ketupat palas.Resepi ni kalau tak silap sis ambil dari Majalah Rasa tahun bila dah tak ingat lagi rasanya dah lama kot.Dari dulu memang sis minat memasak,pantang tengok ada resepi yang nampak sedap sikit mesti salin dan simpan.
Kalau sape2 berminat bolehlah cuba...senang aje,bahan2nya pun tak banyak.Jom kita tengok resepinya.
Rendang Ayam Selangor
Oleh:Norzie hany
Bahan-bahannya:
- 500gm ayam-potong dan bersihkan
- 5 batang serai-di titik
- 1 biji kelapa-ambil santan secukupnya
- 200 gm kerisik
- 5 helai daun limau purut-hiris
- 1 helai daun kunyit-di hiris
- Minyak-untuk menumis
- Garam dan gula-secukup rasa
Bahan kisar:
- 120 gm cili kering (boleh tambah/kurangkan)
- 120 gm bawang besar
- 80 gm bawang merah
- 80 gm bawang putih
- 1 sm lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
Cara memasak:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai hingga wangi.
- Masukkan santan dan ayam.Biarkan mendidih.
- Apabila kuah hampir pekat masukkan kerisik,garam dan gula secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan daun limau dan daun kunyit yang telah di hiris untuk naikkan bau sajian.
- Bila agak kering bolehlah di angkat dan hidangkan.
kena gi Slango lah baru boleh makan yek...hi hi...sedap Norzie rendang tu kan makan lak ngan pulut atau lomang...
ReplyDeleteas salam
ReplyDeleteraya baru ni rendang ayam je takde.. :)
sedapnya rendang...
ReplyDeletetapi malas nak buat rendang la.. daging banyak skrg ni.. sbb barang dapor lom top-up.. banyak tak cukup.. kena tunggu weekend baru ada time cari barang.. huhu
wahhh sedapnye nampak. mkn dgn pulut sedap kan. erm..betul betul buat saya terliur.
ReplyDeletehye..saya dah follow awk ye...
SEDAPNYA..! >_<
ReplyDeletelama dh dok selangor tapi xpernah bt rendang selangor nih
ReplyDeletenampak sdp la sis..kalau GK masak nie kena letak nama "Rendang Ayam PERLIS" la sebab GK dok perlis hehehe gurau je
ReplyDeleteKalau dapat ayam kampung masak style Norzie ni mesti terangkat..
ReplyDeleteterus terbayangkan ketupat palas.. memang sedap cicah rendang~
ReplyDeletewaaaa...sedapnya rendang yang basah2 nie,,suka yg cm gini,xlah kering sgt.....siap ada nama lagi .....hehehe..
ReplyDeletememang suker rendang, hidangan yg mesti ada tak kira ke tak he he
ReplyDeleteraya lepas buat sekuali besar hari tu jg habis dikerjaan anak2 sedara he he
sedap nie kak..pantang zila tgk rendang..mesti makan x leh brhenti:)
ReplyDeleteade yer rendang s'gor..mnarik n nmpk sedap..mkn ngn lemang pon boleh ni..
ReplyDelete