Assalamualaikum semua.
Masak Lemak Udang Dengan Timun....Sape pernah makan?
Masak Lemak Udang Dengan Timun
Oleh:Norzie hany
Bahan-bahannya:
- 1/2 kilo udang-di bersihkan
- 1 biji timun-buang biji & di potong
- 250ml santan pekat
- 500ml santan cair
- 1 keping asam gelugur
- 2 batang serai- di ketuk
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:
- 15 tangkai cili padi (boleh tambah/kurangkan)
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
Cara memasak:
- Santan cair,timun,serai,asam gelugur dan bahan kisar di satukan dalam kuali/periuk.Kacau perlahan-lahan hingga mendidih.
- Masukkan udang dan kacau lagi hingga udang masak.
- Masukkan santan pekat dan perasakan dengan garam dan gula.Kacau lebih kurang 3 minit dan bolehlah di angkat.
FuhhH!! Masak lemak udang ni my peberet dulu, kini dan selamanya ;D
ReplyDeletelum pernah makan... tapi gerenti sodap nih!
ReplyDeleteapa2 yang masak lemak akak suka...tapi jarang buat sebab anak tak suker hu hu
ReplyDeletesalam norzie.Nampak sedap tu tp atie xpernah masak udang ngan timun.Leh try gak ni....
ReplyDeletetak pernah makan.. tapi nampak sgt sedap~
ReplyDeleteKalau dah terhidang depan mata apa lagi Norzie terus ngaplah kan..
ReplyDeletesedapnyaa....
ReplyDeletekuah lemak pekat tu mesti sedap ni..
ReplyDeletesaya baru buat masak lemak udang semalam..oo..boleh isi timun gak ye..
ReplyDelete