Assalamualaikum dan Salam Ramadhan.
Semalam sis buatkan sebalang biskut semprit Asli ni untuk adik perempuan yang tinggal betul2 depan rumah.Untuk rumah sendiri dah plan nak buat biskut semprit pandan.Nanti kalau dah siap sis akan kongsikan di sini.
Biskut yang sis ambil dari My Resepi.Kalau rakan2 nak cuba sis sertakan resepinya di bawah ye.
Semalam sis buatkan sebalang biskut semprit Asli ni untuk adik perempuan yang tinggal betul2 depan rumah.Untuk rumah sendiri dah plan nak buat biskut semprit pandan.Nanti kalau dah siap sis akan kongsikan di sini.
Biskut yang sis ambil dari My Resepi.Kalau rakan2 nak cuba sis sertakan resepinya di bawah ye.
Biskut Semprit Asli
Oleh:Norzie hany
Sumber:My resepi(NZiela)
- 300g butter
- 160g gula aising
- 100g tepung jagung
- 160g tepung kastard
- 240g tepung gandum
- 2 biji kuning telur
Cara-cara
- Pukul butter, gula aising hingga kembang.
- Masukkan kuning telur, kacau sebati.
- Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sebati.
- Terap atas loyang. Untuk hiasan ceri, coklat rice atau coklat chip, boleh letakkan sekali.
- Bakar 150C selama 20 minit.
dah buat jugak tapi guna acuan dahlia sbb takde manik yg kaler2 nak tabur.
ReplyDeleteterima kasih norzie..en.suami acik suka sangat semperit ni..kadang bila acik beli ada je yang tak kena ngan tekak dia.
ReplyDeletesuker sangat biskut nie sis..tp setiap kali buat mesti tak sama kaler de gelap sikit de cerah sikit. Pastu mudah patah2..
ReplyDeletetgok sis buat nampak sama jer..ermm..mmg tangan berseni sungguh..
samalh resipi yg selalu zie buat... kawan zie mintak buatkn bentuk ni.. belum pernh try lg.. harap tu menjadilh, selalu buat bentuk bunga
ReplyDeletebestnye kalau duk sblh umah sis...blhlah htr umah js jugak....kihkih
ReplyDeletebiskut nie wajib ada tiap2 tahun..mmg the best ever la..anak pun suka sgt2:)
ReplyDeletebiskut feveret sejak dulu lg..wajib kna ada tiap taun..suka sgt :-)
ReplyDeleteSedap ni kak. Dah lama tak makan ;) nak buat erm.. Bilalah agaknya..
ReplyDeleteSedap ni kak. Dah lama tak makan ;) nak buat erm.. Bilalah agaknya..
ReplyDeletekuih tradisi yang tetap di hati, dulu-dulu kami adik beradik berkeliling tengok mak menyemprit, hehehehe..
ReplyDeletesis, ok tak resepi ni? cw nak cuba la...yang penting rangup tak? ;)
ReplyDeleteCik Wan....resepi ni ok,rangup dan sedap sgt.
ReplyDeletebelum pernah lagi buat biskut ni, selalu kalau samperit dok pk yang macam bunga tu..
ReplyDeletegeram tengok biskut sis nie...comel
ReplyDelete