Assalamualaikum dan Salam Ramadhan.
Bersua lagi kita di en3 kali ini dengan resepi apam labu,sesuai sangat di jadikan juadah berbuka puasa.
1st time buat dan makan apam labu....ermmm sedap.
Jom kita tengok resepinya.
Apam Labu
By:Norzie hany
Sumber:Izah Muffin
Bahan A:-
- 3 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu teh yis segera
- 1 sudu teh gula kastor
- 3 sudu makan air suam
Bahan B:-
- 230 gm labu direbus lembut (asal menggunakan 200gm keledek)
- 150 gm gula (asal menggunakan 180 gm gula)
- 1 biji telor
- 150 ml santan pekat
Bahan C:- (ayak bersama)
- 200 gm tepung gandum
- 1 1/2 sudu kecil baking powder (asal menggunkaan 1 sk double action b.powder)
- Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati. Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
- Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
- Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang dikisar sedikit-demi sedikit dan kacau rata.
- Masukkan pula bahan-bahan A tadi dan kacau hingga sebati. Biarkan adunan sehingga 1 jam tutup mangkuk adunan.
- Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau acuan-acuan kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak dan kukuslah hingga masak (Guna acuan kecil dan kukus selama 15 - 18 minit).
- Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi.
sedapnya kak...
ReplyDeletesure lembut dimamam ni kak..dah lama sy tak membuat kuih..
ReplyDeletekesukaan mak mertua...:)
ReplyDeletecomel jer apam labu akak buat ni..
ReplyDeletemesti sedap. suka buah labu. tapi AI tak bagi makan selalu. sejuk katanya
ReplyDelete