Wednesday, 25 July 2012

Sambal Udang Ramadhan


Assalamualaikum dan salam Ramadhan kepada semua rakan2 yang di sayangi.
Alhamdulillah bertemu lagi kita di Ramadhan yang ke 5 hari ni...cepatnya masa berlalu.Kalau zaman sis anak2 dulu 1 hari dirasakan begitu lama.
Berkongsi menu sepanjang Ramadhan...sambal udang yang sangat mudah untuk disajikan.Sesuai untuk berbuka dan bersahur.Kalau ada petai lagi sedap tapi hubby dan anak tak makan petai,maka ikutlah selera mereka.


Sambal Udang Ramadhan.
Resepi:Norzie hany

Bahan-bahannya:
  • 1/2 kilo Udang -saiz L
  • Garam dan gula-secukup rasa
  • Air asam jawa-secukupnya
  • 1 labu bawang besar-hiris bulat2.
  • Minyak-untuk menumis.

Bahan kisar:
  • 20 tangkai cili kering-rebus dulu
  • 3 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • Sedikit belacan

Cara memasak:
  1. Toskan udang yang telah dibersihkan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar.
  3. Masak hingga terbit minyak dan masukkan udang.
  4. Perasakan dengan air asam jawa,garam dan gula.Kacau dan biarkan seketika.
  5. Setelah pecah minyak,masukkan bawang yang dihiris bulat dan biar sebentar.
  6. Angkat dan hidangkan.

18 comments:

  1. assalam Sis
    kegemaran en suami ni
    bestnya dpt masak dan makan bersama keluarga kan

    ReplyDelete
  2. td pg sahur udang jgk :) tp bkn sambal udang la kak.hihihi.sdap ye.nyum3x..

    ReplyDelete
  3. fav QH ni...tentu sedap ni dgn sambalnye yg mnyala tu...

    ReplyDelete
  4. saya suka letak asam keping hehe... sedapnya merah menyala

    ReplyDelete
  5. Sedapanyer :) knape lah ternmpk time tngh2 posa ni. hehe

    ReplyDelete
  6. wah sambal udang ni khas masa ramadhan je eh. hehe..sedap!

    ReplyDelete
  7. bila sambal udang ni special ramadhan mesti sedap sgt nih..nyumnyum2..

    ReplyDelete
  8. salam kak..huhh..bestnya sambal udang tu..siap ada saiz L lagik udang tu..

    ReplyDelete
  9. Sedap. Mmg suka makan. Skrg tak boleh :(

    ReplyDelete
  10. sedapnya sambal udang...ni kalau tambah petai lagi syok makan..hehehe...selalu ada udang tak rajin lak saya ni nak masak sambal...hehehe

    ReplyDelete
  11. nampak color sambal tu pun dh tau kesedapannya:) merah best.

    ReplyDelete
  12. dah lama tak masak sambal udang... selalunya udang tu digoreng kunyit... hehehhe

    nanti nak wat jugalah...

    ReplyDelete
  13. sambal udang peberet husband wani..klu buat sambal udang bertambah makan nasi hihi

    ReplyDelete
  14. Sedapnya Sambal Udang ni kak, terliur ha ;)

    ReplyDelete
  15. lama naa tak makan udang..susah nak cari yg besar2 gituw..cantik merah nya mak ngah!

    ReplyDelete
  16. My hubby ni kl ngan sambal udang ni mmg berselera dia mkn...terlioq M tgk...

    ReplyDelete
  17. sama la kak..anak2 saya dgn suami tak suka petai..kalau letak saya srg jer la mkn..

    ReplyDelete
  18. Kebetulan saya amat suka dengan udang
    terima kasih atas resepnya

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Sila tinggalkan komen anda di sini.