Assalamualaikum dan salam Ramadhan kepada semua rakan2 yang di sayangi.
Alhamdulillah bertemu lagi kita di Ramadhan yang ke 5 hari ni...cepatnya masa berlalu.Kalau zaman sis anak2 dulu 1 hari dirasakan begitu lama.
Berkongsi menu sepanjang Ramadhan...sambal udang yang sangat mudah untuk disajikan.Sesuai untuk berbuka dan bersahur.Kalau ada petai lagi sedap tapi hubby dan anak tak makan petai,maka ikutlah selera mereka.
Alhamdulillah bertemu lagi kita di Ramadhan yang ke 5 hari ni...cepatnya masa berlalu.Kalau zaman sis anak2 dulu 1 hari dirasakan begitu lama.
Berkongsi menu sepanjang Ramadhan...sambal udang yang sangat mudah untuk disajikan.Sesuai untuk berbuka dan bersahur.Kalau ada petai lagi sedap tapi hubby dan anak tak makan petai,maka ikutlah selera mereka.
Sambal Udang Ramadhan.
Resepi:Norzie hany
Bahan-bahannya:
- 1/2 kilo Udang -saiz L
- Garam dan gula-secukup rasa
- Air asam jawa-secukupnya
- 1 labu bawang besar-hiris bulat2.
- Minyak-untuk menumis.
Bahan kisar:
- 20 tangkai cili kering-rebus dulu
- 3 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- Sedikit belacan
Cara memasak:
- Toskan udang yang telah dibersihkan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar.
- Masak hingga terbit minyak dan masukkan udang.
- Perasakan dengan air asam jawa,garam dan gula.Kacau dan biarkan seketika.
- Setelah pecah minyak,masukkan bawang yang dihiris bulat dan biar sebentar.
- Angkat dan hidangkan.
assalam Sis
ReplyDeletekegemaran en suami ni
bestnya dpt masak dan makan bersama keluarga kan
td pg sahur udang jgk :) tp bkn sambal udang la kak.hihihi.sdap ye.nyum3x..
ReplyDeletefav QH ni...tentu sedap ni dgn sambalnye yg mnyala tu...
ReplyDeletesaya suka letak asam keping hehe... sedapnya merah menyala
ReplyDeleteSedapanyer :) knape lah ternmpk time tngh2 posa ni. hehe
ReplyDeletewah sambal udang ni khas masa ramadhan je eh. hehe..sedap!
ReplyDeletebila sambal udang ni special ramadhan mesti sedap sgt nih..nyumnyum2..
ReplyDeletesalam kak..huhh..bestnya sambal udang tu..siap ada saiz L lagik udang tu..
ReplyDeleteSedap. Mmg suka makan. Skrg tak boleh :(
ReplyDeletesedapnya sambal udang...ni kalau tambah petai lagi syok makan..hehehe...selalu ada udang tak rajin lak saya ni nak masak sambal...hehehe
ReplyDeletenampak color sambal tu pun dh tau kesedapannya:) merah best.
ReplyDeletedah lama tak masak sambal udang... selalunya udang tu digoreng kunyit... hehehhe
ReplyDeletenanti nak wat jugalah...
sambal udang peberet husband wani..klu buat sambal udang bertambah makan nasi hihi
ReplyDeleteSedapnya Sambal Udang ni kak, terliur ha ;)
ReplyDeletelama naa tak makan udang..susah nak cari yg besar2 gituw..cantik merah nya mak ngah!
ReplyDeleteMy hubby ni kl ngan sambal udang ni mmg berselera dia mkn...terlioq M tgk...
ReplyDeletesama la kak..anak2 saya dgn suami tak suka petai..kalau letak saya srg jer la mkn..
ReplyDeleteKebetulan saya amat suka dengan udang
ReplyDeleteterima kasih atas resepnya