Assalamualaikum dan selamat tengahari kepada semua rakan2 dan terima kasih kerana sudi singgah di dapur ini.
Syukur Alhamdulillah bertemu lagi kita di en3 kali ini dan semoga semuanya sihat sejahtera hendaknya di samping insan2 tersayang.
Walaupun ketam ni bukan fav sis tapi bila kenangkan anak2 suka makan,bila nampak kat pasar beli la jugak.Kebetulan pucuk ubi pun ada jadi sis masak gulai dengan ketam ni.
Jom kita berkongsi resepinya.
Gulai Ketam Dengan Pucuk Ubi
Resepi: Norzie hany
Bahan-bahannya:
- 1 kilo ketam-di bersihkan
- 1 ikat pucuk ubi-celur dan potong
- 2 batang serai- diketuk
- 1 keping asam gelugur
- 2 cawan santan cair
- 2 cawan santan pekat
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:
- 4 biji cili merah
- 5 biji bawang kecil
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 1/2 inci halia
Cara memasaknya:
- Satukan bahan2 kisar,ketam,pucuk ubi,asam gelugur,serai,dan santan cair kedalam periuk.
- Masak diatas api hingga ketam masak dan mendidih.
- Masukkan santan pekat garam dan gula.
- Setelah masukkan santan masak sekejap sahaja dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Terliur thgari nie tgk gulai ketam nie(mode: tgh b'puasa)
ReplyDeleteoh!!! tidakkkkk...ketam mmg kesukaan saya..campur pula dgn pucuk ubi...wahhhhhh...mau menangis terliur ni...
ReplyDeleteTelan air liur jelah tgk ;) sedapnya ada pucuk ubi :)
ReplyDeletepenat makan ketam :( hahaha.beres..ad lg koleksi resepi!
ReplyDeleteketam ni sedap tp nk mkn tu yg susah :-)
ReplyDeletesalam norzie..asalkan pucuk ubi campur ngan apa pun tetap sedap kan.
ReplyDeleteSukanya ketam lama tak masak... anak2 dah sibuk bertanya.. huk huk
ReplyDeletegulai ketam..pucuk ubi.. mmg sdp.lama betul x merasa..
ReplyDeletesedap norzie..fav kita nie:)
ReplyDeletewah sedapnya kak....nyummy...ketam klu isi banyak best la nk makan hehe
ReplyDeletex sanggup rasanye nak tenung sepit udang tuh lama2.. huhuhu
ReplyDeleteSalam kenal dari kak ani.
ReplyDeleteTerima kasih singgah blog akak yer.
Salam sis..lama dh xmkn ketam..yana suka mkn ketam tp sbb husben alergik dgn ketam kita pun terpksa lah berkorban..xyah mkn ketam jgk..sedihnyaa ^_^
ReplyDeleteSedapnya ketam tambah pulak pucuk ubi... Memang terliur. Pos la:): kat sini cket:)
ReplyDeleteNorzie rajin memasak. Ada je masakan baru. Kakak tak pernah masak ketam dgn pucuk ubi. Lain kali kalau kakak nak buat kakak buka aje blog Norzie...
ReplyDeletespecial ni..biasa saya masak ketam jer takder bubuh sayur..akak meh jadi jiran saya la..kan best kalau bulan pose nanti..dapat hidu bau pun jadi la..
ReplyDeletemacam kak fieda jugak selalu masak ketam je..
ReplyDeletetakde plok nyer nak campur sayur...
..
seyes sedap lah kak
assalam sis
ReplyDeleteketammmmm oh sedapnya sis, lapo dah ni bila sis tayang ketam
dah cukup korum ni, lauk ngan sayur sekali...kreatif adunkan seafood ngan sayur tradisional..
ReplyDeleteSedapnyaaa.Dah lama xmasak pucuk ubi..masa dok ngan MIL dulu selalu lar sbb keliling umah byk pokok ubi :D
ReplyDelete