Imej google
Assalamualaikum dan salam sejahtera .Terima kasih kepada semua rakan2 yang sudi bertandang ke sini.
Hari ini sis nak berkongsi sedikit petua atau tips membakar biskut.Mungkin boleh di jadikan sedikit panduan kepada orang2 yang baru ingin belajar memasak seperti sis ni.
Sebenarnya info /petua membakar biskut ni sis terjumpa masa belek2 majalah mingguan wanita 2007.
Petua Membakar Biskut.
1)Menyejukkan dulang membakar.
Selepas mengeluarkan biskut daripada ketuhar,sentiasa sejukkan dulang selama 5-10 minit sebelum menggunakannya semula untuk membakar biskut yang lain. Dulang yang panas akan membuatkan doh biskut masak sebelum dibakar dan ini akan menjejaskan campuran doh dan masa membakar yang sepatutnya.Adalah di nasihatkan juga untuk memeriksa biskut anda ketika membakarnya,bagi memastikan ianya dibakar dengan rata dan tidak hangus.
2)Memotong kepingan biskut.
Anda boleh mengelakkan serpihan atau bahagian tepi yang menggerutu apabila memotong kepingan biskut dengan memotongnya menggunakan pisau yang dibilas kerap dengan air sejuk.Air akan mengelakkan serpihan,supaya ia tidak menjejaskan bahagian tepi biskut ketika di potong.
3)Apabila menggunakan dua rak.
Bagi memastikan biskut anda dibakar dengan rata,gunakan satu rak sahaja.Jika anda perlu menggunakan dua rak,letakkan dulang pada satu atau dua tingkat berasingan,dalam kedudukan yang membolehkan pengudaraan.Jangan sesakkan ketuhar dan elakkan membukanya ketika membakar.
waahhh..info yang bagus nih.. walaupon sy jarang sekali bakar membakar..kekeekke.. takpe.. untuk kegunaan masa akan datang mungkin..thanks..:)
ReplyDeleteinfo yang bagus ^^
ReplyDeleteperkara gitu pun kena ambil berat juga...
ReplyDeletesaya tak pernah bakar biskut sendiri..huu..kacau mak aje...heee
ReplyDeleteinfo bagus ni...
asslm Norzie...tq yer atas pkongsian info yg bguna kt atas tu...hri tu QH ade amik tips mbuat kek n biskut tu...buh kt blog..tqvm...mintak diizinkna yer...
ReplyDeleteaku x tau memasak maupun membakar biskut.... huhuhu
ReplyDeletePatutlah cepat hangus bila guna loyang panas ;)
ReplyDeletethanks kak kongsi info ni.. blh guna ni.. kot2 terbuka ati nk buat ke thn ni.. hihii
ReplyDeletetak lama dah nak pose..pastu raya, tp besenye beli je kuih2 ni..kih3 :D
ReplyDeleteinfo yang bagus ni..tq norzie
ReplyDeletebagus.. akak mintak izin nk copy ye
ReplyDeletenorlieharumaini dan semua rakan2.
ReplyDeleteSape2 yang sudi nak copy tips ni di persilakan.
perkongsian yang baik..bagus juga info camni kan..tak semua yang tahu hal camni..saya pun kena banyak belajar lagi nih..
ReplyDeleteselalu pah kuar dari oven terus letak yang lain..tak sempat nak tunggu sejuk..
ReplyDeletebagi ketuhar yang ada kipas perlu on tak kipas untuk membakar biskut?
ReplyDelete