Oleh:Norzie hany
Sumber:Chef Liza
Bahan:
- 500 gm nangka muda yg kecil
- 200 gm ikan talang kering
- 3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
- 2 cawan air
- 3 s/b rempah lemak atau kari ikan
- 1 labu bawang besar
- garam
Rempah Tumis [hiriskan]
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 3 tangkai daun kari
- 1/2 s/k halba
- 1/2 s/k jintan manis
Cara-cara:
- Nangka dibuangkan kulit dan rebuskan nangka dengan garam sehingga lembut. Toskan.
- Masukkan semua bahan kecuali bahan tumis dalam periuk.
- Masakkan sehingga mendidih.
- Tumiskan bahan tumis dalam kuali sehingga wangi.
- Tuangkan bahan tumis kedalam periuk gulai ikan tadi.
- Tutupkan tudung periuk dan biarkan sebentar.
- Bila nak dihidang kacau perlahan gulai supaya minyak & bahan tumis kelihatan saperti naik minyak
sdapnya..:)
ReplyDeletekalau masak nagka..akak masaukkansedikit halia..supaya tak kembung pert bila makan..
ReplyDeleteMakan dengan nasi panas je pun sedap ni..heehe
ReplyDeletemantap mas bro artikelnya
ReplyDeleteterimakasih gan tentang infonya dan semoga bermanfaat
ReplyDeletemakasih bos infonya dan salam sukses
ReplyDelete