bahan2 pastri
- 4 oz butter- 115 gram
- 4oz minyak sapi- 115 gram
- 1 biji telur gred B
- 1 lb tepung gandum-450 gram
- sedikit garam
- air sejuk
Cara:-
- Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
- Masukkan butter dan minyak sapi
- Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
- Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
- Guna acuan seperti gambar di bawah.
- Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
- Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
- Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min
Untuk Inti Puan2 boleh gunakan seperti biasa.samada yang buat sendiri atau yang segera yang sedia ada di kedai2 jualan bakery.
Akak biasa buat
- 10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
- 3 kampit gula
- sedikit pewarna kuning
- kacau nenas dan gula
- Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
- Kacau hingga kering dgn api yang perlahan