Assalamualaikum semua.
Dah beberapa hari sunyi aje blog ni....mood untuk update n3 baru dah ke laut. Tak tahu kenapa boleh jadi macam ni,buka laptop pun kejap2 aje....dapat jengah rakan2 bloglist satu dua dah tutup balik.
Terus kepada en3 kali ni...Daging masak hitam.1st time masak daging masak hitam ni....rasanya agak manis sikit.Sis guna rempah daging masak hitam yang di kirim oleh rakan blogger yang sangat baik hati ni.Terima kasih banyak2 ye Izan Mama Mia...buat susah2 aje.Resepi daging masak hitam orang Grik katanya....Sedap dan anak2 sangat suka,Terima kasih sekali lagi ye.
Sedap dimakan dengan lemang atau ketupat.Sesuai juga di hidangkan bersama nasi putih atau nasi minyak.
Inilah dia rempah daging masak hitam kiriman dari Izan.
Daging Masak Hitam
Oleh:Norzie hany
Bahan-bahannya:
- 1 kilo daging @ ayam
- 1 paket rempah daging masak hitam
- 1 cawan kerisik
- 1/2 cawan kicap manis/secukupnya
- 4 sudu besar gula
- Sedikit air asam jawa
- Air-secukupnya
Bahan kisar
- 10 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Cara Memasak:
- Gaul rempah bersama kerisik,kicap dan gula hingga sebati.
- Kemudian perapkan bersama daging/ayam selama 5 minit.
- Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan masukkan daging yang telah di perap tadi.
- Akhir sekali masukkan air dan sedikit air asam jawa.Masak hingga kering.
- Angkat dan hidangkan.
daging masak hitam peberet kekasih hati..
ReplyDeleteWahhhh bestnyaaaa.... siap ada ketupat sekali... Teringin nak rasalah.. Mmg daging masak hitam Grik best. Naz pernah makan sekali dulu..Itupun ikut kawan yg sepupunya kahwin di Grik...Terliur dah ni...
ReplyDeleteassalam sis
ReplyDeletewowo sedapnya...feberet gak ni
kalu kenduri kawen mesti ada masak hitam ni kat kampung sy he he
hadoiiiiiiiiiii saya sangat suka daging masak hitam neh!
ReplyDeleteassalam norzie..kalau dapat yang segera2 ni acik pun suka..kerja memasak jadi mudah kan
ReplyDeleteOhh... dah ada rencah yg ready-made ye Norzie. Senanglah kalau macam itu.
ReplyDeletesedapnya kak...
ReplyDeleteowhh ada yg segara rupanya..nampak sedapp la..klu yg segera2 nie zila pun suka jgk:)..ketupat tue..alahaaii rindu nk makan:)
ReplyDeleteakk pun baru tau ada rempah ready made tu, nnt boleh la cari...hihihii
ReplyDeletesedapnyaa...teringin pulak... lagi2 nampak ketupat tu aduhaii...
ReplyDeletetq kak sudi mencuba resepi ini,....cantik pulak gambar nie,...ish...teringin lak rasanya...heheh...kalau manis,..nnt masak lain kali,..boleh kurangkan gula...tq kak yer....
ReplyDeleteErr..lupa,..dah kak ucap terima kasih,....izan pun..sama-sama kasih kak..hiihi
ReplyDeletesalam Norzie...nampak sedap daging masak hitam tu.Murah rezeki dpt 'buah tangan' dr blogger izan
ReplyDeleteAda ketupat lagikkk...maklum la dlm bulan syawal lgkan?:)
salam kenal....and follow you kak
ReplyDeletesedap....!!!!!sedap.....!!!!
nak cubelah t....nampak sedap ni...lapo plak
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeletewahhh..sedapnya..
best ni..lapar pulak rasanya..huhuhu..
memang nampak menyelerakan..
salam kak..tu dia bestnya daging masak hitam,selalunya makan kat kedai mamak jer..buat sendiri belum pernah lagi..harus mencuba nih..
ReplyDeletesedapkan kak.. ada gak dpt rempah ni :-)
ReplyDeletesedapkan rempah izan :)
ReplyDeletememang sedap pun...
ReplyDeletesaya pun dh masak aritu kak..mmg sedap..
ReplyDeletealahai...dan2x lapar tengok ayam masak hitam akak tu.....
ReplyDeleteehh salah plak..bukan ayam..daging masak hitam..
ReplyDeleteader lagi? akak nak rasa...
ReplyDeletesalam norzie, sedapnya ada ketupat lagi..!
ReplyDeleteThanks for sharing this yummy recipe. Where can I buy the rempah masak hitam?
ReplyDeleteLenggong pun daging masak hitam mkn dgn ketupat palas
ReplyDelete