Tuesday, 11 September 2012

Daging Masak Hitam



Assalamualaikum semua.
Dah beberapa hari sunyi aje blog ni....mood untuk update n3 baru dah ke laut. Tak tahu kenapa boleh jadi macam ni,buka laptop pun kejap2 aje....dapat jengah rakan2 bloglist satu dua dah tutup balik. 


Terus kepada en3 kali ni...Daging masak hitam.1st time masak daging masak hitam ni....rasanya agak manis sikit.Sis guna rempah daging masak hitam yang di kirim oleh rakan blogger yang sangat baik hati ni.Terima kasih banyak2 ye Izan Mama Mia...buat susah2 aje.Resepi daging masak hitam orang Grik katanya....Sedap dan anak2 sangat suka,Terima kasih sekali lagi ye. 


Sedap dimakan dengan lemang atau ketupat.Sesuai juga di hidangkan bersama nasi putih atau nasi minyak.

Inilah dia rempah daging masak hitam kiriman dari Izan.

Daging Masak Hitam
Oleh:Norzie hany

Bahan-bahannya:
  • 1 kilo daging @ ayam
  • 1 paket rempah daging masak hitam
  • 1 cawan kerisik
  • 1/2 cawan kicap manis/secukupnya
  • 4 sudu besar gula
  • Sedikit air asam jawa
  • Air-secukupnya
Bahan kisar
  • 10 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
Cara Memasak:
  1. Gaul rempah bersama kerisik,kicap dan gula hingga sebati.
  2. Kemudian perapkan bersama daging/ayam selama 5 minit.
  3. Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan masukkan daging yang telah di perap tadi.
  4. Akhir sekali masukkan air dan sedikit air asam jawa.Masak hingga kering.
  5. Angkat dan hidangkan.

27 comments:

  1. daging masak hitam peberet kekasih hati..

    ReplyDelete
  2. Wahhhh bestnyaaaa.... siap ada ketupat sekali... Teringin nak rasalah.. Mmg daging masak hitam Grik best. Naz pernah makan sekali dulu..Itupun ikut kawan yg sepupunya kahwin di Grik...Terliur dah ni...

    ReplyDelete
  3. assalam sis
    wowo sedapnya...feberet gak ni
    kalu kenduri kawen mesti ada masak hitam ni kat kampung sy he he

    ReplyDelete
  4. hadoiiiiiiiiiii saya sangat suka daging masak hitam neh!

    ReplyDelete
  5. assalam norzie..kalau dapat yang segera2 ni acik pun suka..kerja memasak jadi mudah kan

    ReplyDelete
  6. Ohh... dah ada rencah yg ready-made ye Norzie. Senanglah kalau macam itu.

    ReplyDelete
  7. owhh ada yg segara rupanya..nampak sedapp la..klu yg segera2 nie zila pun suka jgk:)..ketupat tue..alahaaii rindu nk makan:)

    ReplyDelete
  8. akk pun baru tau ada rempah ready made tu, nnt boleh la cari...hihihii

    ReplyDelete
  9. sedapnyaa...teringin pulak... lagi2 nampak ketupat tu aduhaii...

    ReplyDelete
  10. tq kak sudi mencuba resepi ini,....cantik pulak gambar nie,...ish...teringin lak rasanya...heheh...kalau manis,..nnt masak lain kali,..boleh kurangkan gula...tq kak yer....

    ReplyDelete
  11. Err..lupa,..dah kak ucap terima kasih,....izan pun..sama-sama kasih kak..hiihi

    ReplyDelete
  12. salam Norzie...nampak sedap daging masak hitam tu.Murah rezeki dpt 'buah tangan' dr blogger izan
    Ada ketupat lagikkk...maklum la dlm bulan syawal lgkan?:)

    ReplyDelete
  13. salam kenal....and follow you kak
    sedap....!!!!!sedap.....!!!!

    ReplyDelete
  14. nak cubelah t....nampak sedap ni...lapo plak

    ReplyDelete
  15. Salam..
    wahhh..sedapnya..
    best ni..lapar pulak rasanya..huhuhu..
    memang nampak menyelerakan..

    ReplyDelete
  16. salam kak..tu dia bestnya daging masak hitam,selalunya makan kat kedai mamak jer..buat sendiri belum pernah lagi..harus mencuba nih..

    ReplyDelete
  17. sedapkan kak.. ada gak dpt rempah ni :-)

    ReplyDelete
  18. saya pun dh masak aritu kak..mmg sedap..

    ReplyDelete
  19. alahai...dan2x lapar tengok ayam masak hitam akak tu.....

    ReplyDelete
  20. ehh salah plak..bukan ayam..daging masak hitam..

    ReplyDelete
  21. salam norzie, sedapnya ada ketupat lagi..!

    ReplyDelete
  22. Thanks for sharing this yummy recipe. Where can I buy the rempah masak hitam?

    ReplyDelete
  23. Lenggong pun daging masak hitam mkn dgn ketupat palas

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Sila tinggalkan komen anda di sini.