Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Kuih talam dalam en3 ni adalah yang kedua sis buat guna resepi milik Yatie.First time buat tak sempat nak snap gambar,kebetulan adik pulak datang rumah...sekejap aje licin.Rupanya dia memang suka makan kuih talam dua muka ni.
Kredit untuk Yatie atas resepi talam yang sgt enak dan cukup segala rasa manis,masin dan lemak ni.
Sebelum tgk resepinya jom la kita ramai2 memeriahkan giveaway yang dianjurkan oleh peserta masterchef musim pertama tekan SINI
Soalan kuiz 1 di SINI
Soalan kuiz 2 di SINI
Soalan kuiz 3 di SINI.
Sebelum tgk resepinya jom la kita ramai2 memeriahkan giveaway yang dianjurkan oleh peserta masterchef musim pertama tekan SINI
Soalan kuiz 1 di SINI
Soalan kuiz 2 di SINI
Soalan kuiz 3 di SINI.
Jom tengok resepi yang sis ambil dari blog Yati.
Talam Gula Merah
Oleh:Norzie hany
Bahan utk lapisan bawah
* 200gm gula merah
* 2 sudu gula pasir
* 2 1/2 cwn air biasa
* 1 cwn tepung gandum
* 1 sudu besar tepung ubi
* 1 sudu besar air kapur
Cara-cara
1. Masak gula merah dan gula pasir bersama2 dngn air. Sejukkan.
2. Sementara itu panaskan pengukus dan balut dngn kain penutupnya.
3. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan. Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4. Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 20 minit. Setelah masak,cakar2 sedikit di atas permukaannya dan tuang adunan lapisan atas.
Lapisan Atas
* 3 cwn santan pekat
* 1 cwn tepung beras
* Sedikt garam
Cara-cara
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan.
2. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat.
3. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama 20 minit)
4. Sejukkan dahulu sebelum di potong.
sedap2...talam tu...:)
ReplyDeletewah sedap nampak kuih talam tuh..eheee
ReplyDeleteni bakal2 pemenang nih, good luck Norzie & talam tu mesti sedap!!
ReplyDeletesedappppnyaaa tgok!!!
ReplyDeleteSayer mmg suker kuih talam..tp belom pernah buat sendiri..
ReplyDeleteBila tgok resepi ni mcm nak try wat sendiri pulak..
assalam sis
ReplyDeletesedap,sy pun peminat kuih talam, selalu makan pagi sgai sarapan
bulan posa ni bolehlah buat juadah berbuka kan
sedapnya tgk...mak wani selalu gak buat hihi
ReplyDeletesedapnya..tq dear kongsi resepi ;-)
ReplyDeletesuka makan kuih talam....kalau masa kecik2 dulu saya makan yg santan tu jer...yg koko tu bagi mak
ReplyDeleteair kapur tuh wajib guna ke?kalau tak letak..ada kurang ke rasa nya nanti?
ReplyDeleteNorzie tiap-tiap hari mesti ada masak kuih ye. Rajin betullah... kuih talam memang sedap.
ReplyDeleterajinnya akak ni ;-)
ReplyDeletesedapnya dya tgk kuih talam tu..nk try buat lah
ReplyDeletenampak sedappp... lapar plak rasa.
ReplyDeleteBleh la cuba pada bulan posa ni...
ReplyDeleteassalam norzie acik memang suka sangat makan tlam ni..lembut je
ReplyDeletepuasa ni ingat nak cuba la resepi kak yati ni....:)
ReplyDeletegoodluck GA tu ye kak..:)
kuih talam ni memang sedap..
ReplyDeletearwah mak suka sangat makan..