Tuesday, 29 January 2013

Siakap Sweet Sour


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Perkongsian untuk hari ini....resepi ikan siakap sweet sour.Sedap dan memang kena dengan citarasa kami sekeluarga.Kepada yang berminat nak mencuba saya sertakan resepinya di sini.


Siakap Sweet Sour

Bahan-Bahan:
  • 1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
  • garam dan kunyit 
Bahan untuk sos:
  • 4 ulas bawang merah (dimayang)
  • 1 labu bawang besar (di mayang)
  • 3 ulas bawang putih (dimayang)
  • 1 cm halia (dihiris halus)
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 4 sudu besar sos cili
  • 2 biji cili merah (dipotong nipis)
  • 6 tangkai cili padi merah 
  • 1/2 cawan air.
  • 1 biji tomato (belah 6)
  • 1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • minyak utk mengoreng ikan dan menumis
Cara- Cara
  1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga masak/ garing. Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata. Angkat, toskan dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
  3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
  4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
  5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
  6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 28 January 2013

Blueberry/Strawberry Cheese Tart

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Blueberry dan strawberry cheese tart yang saya buat petang semalam.Terima kasih kepada Azita Zain kerana sudi berkongsi resepi cheese tart yang enak ni.Saya mohon share di blog ni sebagai rujukkan sendiri dan rakan2 yang lain.
Selamat mencuba. 




Blueberry Cheese Tart
Sumber:Azita Zain

Bahan-Bahan.
  • 170gm marjerin atau butter
  • 50gm gula aising
  • 1 biji telur Gred C
  • 290gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • acuan tart
Cara- Caranya
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  5. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
  6. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
  7. Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
  Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni. Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual bahan2an utk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi. Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tart kita. Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan  pula bahan2 tuk membuat cheesenya pula.


Bahan-Bahan
  • 250gm cream cheese
  • 50gm gula kastor / gula halus
  • 1 biji telur Saiz B
  • ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara- Caranya
  1. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Cara menyediakan blueberry cheese tart dan buat lorekkan
  1. Masukkan filling blueberry/strawberry ke dalam kulit tart. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan adunan cream cheese tadi dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
  2. Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi.
Cara buat lorekkan.
  1.  Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.
  2. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  3. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
  4. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah  dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  5.   Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.Bakar api atas bawah tapi  letak dekat rak bawah.

 Untuk resepi ni, 1 adunan shell dapat buat dalam  40 biji shell itu pon bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell.
Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 - 80 shell.
Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust atau shell dan 1 adunan cheese

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, 27 January 2013

Nasi Ala Kantan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Berkongsi resepi nasi ala kantan...resepi dari Hajah Shiela Rusly.Sekiranya ada yang berminat nak mencuba saya sertakan resepinya di sini.
Selamat mencuba
Nasi Ala Kantan
Sumber:Buku resepi Ketuk2 Ramadan.

Bahan-bahan:
  • 3 cawan beras basmathi-saya rendam 20 minit
  • 100gm marjerin
  • 100gm biji gajus goreng
  •  50gm stok ayam
  • 2 kuntum bunga kantan
  • 2 helai daun pandan-simpul
  • Bawang goreng
  • 2 cawan susu cair
  • 2 cawan air
  • Garam-secukup rasa.
Cara-cara:
  1. Basuh beras dan toskan.
  2. Masukkan kedalam periuk nasi dan masukkan air,susu cair dan daun pandan. 
  3. Kemudian masukkan stok ayam dan garam.
  4. Bila nasi hampir kering taburkan bunga kantan dan marjerin.Masukkan juga gajus dan bawang goreng ke dalam nasi.
  5. Kacau hingga sekata(perlahan2 supaya nasi tidak patah/hancur) dan biarkan nasi kering dan sedia untuk dihidangkan.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 23 January 2013

WW-Ayam Ala Champ


Assalamualaikum semua.
Ayam ala champ resepi daripada Hajah Sheila Rusly.
Jom cuba. 


Ayam Ala Champ
Oleh:Norzie hany
Sumber:Buku Resepi Ketuk2 Ramadan

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam-potong 12
  • 150gm serbuk kari
  • 200ml susu cair
  • 3 biji kentang-potong wedges
  • Air asam jawa-secukupnya
  • Bunga cengkih
  • Buah pelaga
  • Daun kari
  • 2 labu bawang besar-potong bulat atau tebal
  • Minyak
bahan kisar:
  • 5 biji bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 100gm cili kering
Cara-cara:
  1. Perap ayam bersama bahan kisar dan serbuk kari.
  2. Panaskan minyak,goreng ubi kentang dan bawang besar .Angkat dan toskan.
  3. Kurangkan minyak dalam kuali dan masukkan ayam yang di perap tadi bersama bunga cengkih,buah pelaga dan daun kari.Masak seketika hingga ayam empuk dan pecah minyak.
  4. Masukkan susu cair,garam dan sedikit air asam jawa.Kacau dan renehkan seketika.
  5. Masukkan kentang dan bawang besar yang di goreng tadi.Kacau hingga kering.


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 22 January 2013

Kek Gula Hangus


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Kek gula hangus a.k.a kek sarang lebah/semut.Sebelum ni pun sis ada buat kek ni,en3 di SINI.
Berkongsi sekali lagi resepinya di sini.Sesiapa yang berminat bolehlah mencuba.

Kek Gula Hangus

Bahan-bahannya:-
Untuk buat gula hangus
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 2 sudu teh butter
  1. Masakkan gula dalam kuali ,kacau sentiasa bila gula agak perang dan cair,tuang air panas..hati hati ya.
  2. Masukkan butter, Kacau biar rata dan tidak berketul dan padam api.Biar sampai suam.
  • 4 biji telur
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan tepung gandum di ayak bersama
  • 2 sudu kecil soda bicarbornate
  • 1 sudu teh esen vanilla.
Cara membuatnya:-
1- Pukul telur sehingga betul2 kembang dan gebu.
2-Masukkan susu pekat dan esen vanilla dan pukul lagi.
3-Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bicarbonate dan dipukul sebati.
4-Akhir sekali masukkan air gula hangus telah dibiarkan suam dan dipukul sekejap.
5- Masukkan adunan di dalam loyang yang telah dilenser dgn marjerin dan tepung.
6-Perap adunan ini selama 4 jam .Jangan lupa bekas adunan hendaklah di tutup.
7-Bakar pada suhu 160c selama 60 minit hingga masak.
8- Sejukkan kek sarang semut ini sebelum di potong.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 21 January 2013

Sup Ekor Ala Jane



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Berkongsi resepi dari selebriti Sofea Jane....Sup Ekor Ala Jane(sup yang menggunakan susu cair)
Di sertakan resepinya di sini...Selamat mencuba.


Sup Ekor Ala Jane
Oleh:Norzie hany
Sumber:Buku Resepi Ketuk2 Ramadan

Bahan-bahan:
  • 500gm ekor lembu
  • 500gm keting lembu
  • 1 batang lobak merah
  • 3 biji kentang
  • 1 batang daun saderi
  • 1 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1 sudu teh serbuk jintan putih
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1 sudu teh serbuk buah pala
  • 1 sudu teh serbuk stok lembu
  • 2 batang kulit kayu manis
  • 6 biji bunga lawang
  • 10 biji buah pelaga
  • Lada hitam-tumbuk
  • Kicap cair
  • Susu cair
  • Bawang goreng
  • Garam & serbuk perasa
  • Minyak
  • Air
Cara memasak:
  1. Rebus ekor dan keting lembu terlebih dahulu bersama-sama dengan sebahagian dari kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga.
  2. Panaskan periuk dan masukkan sedikit minyak.
  3. Tumis sebahagian kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga.Masukkan serbuk jintan manis,serbuk jintan putih,serbuk ketumbar dan serbuk buah pala.Tumis hingga naik bau.
  4. Kemudian masukkan air rebusan keting dan ekor lembu tadi dan diikuti keting dan ekor lembu.
  5. Apabila mendidih masukkan lada hitam tumbuk,kicap cair serta stok daging lembu.
  6. Masukkan lobak merah,ubi kentang dan batang saderi serta susu cair.Kacau seketika.
  7. Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
  8. Akhir sekali taburkan bawang goreng.




Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 18 January 2013

Laksa Kelantan

Assalamualaikum dan salam jumaat semua.
Biasanya resepi untuk kuah laksa Kelantan ni saya buat sama macam kuah laksam.
Kalau berminat nak mencuba saya sertakan resepinya di sini.
Laksa Kelantan
Oleh:Norzie hany

Bahan-bahannya:
  • 1 bungkus laksa-rebus hingga lembut
Bahan untuk kuahnya:
  • 6 ekor ikan kembung(rebus dan ambil isinya)
  • 10 biji bawang merah
  • 2 sm halia
  • 1 sudu makan lada hitam
  • 1 biji kelapa-ambil santan secukupnya
  • 2 keping asam keping
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara membuat kuahnya:
  1. Kisar isi ikan,bawang merah,halia dan lada hitam hingga lumat.
  2. Masukkan bahan yang telah di kisar ke dalam santan.
  3. Masak dengan api yang sederhana dan masukkan asam keping.Perasakan dengan garam dan gula.Kacau selalu supaya kuahnya tidak berketul.Bila sudah mendidih bolehlah di angkat
Bahan untuk sambal:
  • Sedikit cili besar/cili padi
  • Sedikit cuka
  • Sedikit belacan
  • Garam dan gula
*Caranya:Satukan bahan2 sambal tumbuk atau kisar hingga lumat.

Bahan-bahan Ulam:
  • Daun kesum-hiris
  • Bunga kantan-hiris
  • Tauge-jika suka
  • Kacang panjang-hiris nipis
  • Timun-sagat
Penyediaan laksa:
* letak laksa kedalam mangkuk dan curah kuah diatasnya.Makan bersama ulam-ulaman dan sambal.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 16 January 2013

WW- Bingka Jagung





Bingka Jagung
Sumber:Myr@CMG

Bahan-bahan:
  • 250 gm tepung gandum
  • 230 gm gula pasir
  • 400 ml santan pekat (boleh guna santan kotak/tin)
  • 200 ml air
  • 4 biji telur
  • 1 tin cream style corn
  • 2 camca besar minyak sapi (boleh guna mentega, dicairkan)
  • 1/2 camca teh garam
  • 3/4 camca teh pewarna makanan kuning
  • 1 camca teh esen vanilla
  • Sedikit bijan(utk hiasan)-sis tambah
Cara-cara

  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali cream style corn. Kacau dengan wisk sehingga semua sebati dan mesra. Tapis dan masukkan cream style corn tadi dan gaul rata.
  2. Panaskan loyang dalam oven. Keluarkan dan sapu dengan sedikit mentega pada loyang, tuang adunan tadi dan bakar pada suhu 180C hingga masak.
  3. Jika menggunakan loyang bakar selama 40 - 50 minit dan jika menggunakan bekas2 kecil, bakar lebih kurang 15 - 20 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2.
  4. Bakar lebih masa sikit untuk mendapatkan kuih yang garing/kerak yg lebih.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 15 January 2013

Biskut Coklat Chips Rangup

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Biskut Coklat Chips Rangup...mmg sedap dan rangup sangat.
Jom....kita tgk resepinya.  

Biskut Coklat Chips Rangup
Bahan A 
  • 125 g butter 
  • 125 g majerin
  • 1 sudu besar shortening
  • 160 g gula halus 
  • 1 biji kuning telur 
  • 1 s/k esen vanilla
Bahan B [gaul rata] 

  • 230 g tepung gandum] 
  • 20 g serbuk koko ] ayakkan
  • 100 g coklat chips 
  • 50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice] 
  • 50 g badam cincang [roasted] 
  • 50 g nestum 
Cara 
1. Gaulkan butter, majerin, shortening dan gula sehingga sebati. 
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata. 
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu. 
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang. 
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak. 
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 14 January 2013

Ayam Masak Padang

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Ayam masak padang yang enak ni sangat sesuai untuk dimakan dengan nasi putih atau nasi impit.
Selamat mencuba.


Ayam Masak Padang

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam sederhana (dipotong ikut suka)
  • 300 ml santan (boleh tambah atau kurang)
  • 100 ml susu cair
  • garam dan sedikit gula
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 2 keping asam gelugur
Bahan-bahan kisar :
  • 6 tangkai cili merah (dibuang biji)
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • sedikit kunyit hidup
  • 10 biji cili api
Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm periuk. Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau.
  2. Masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ia mendidih sebentar.
  3. Masukkan santan dan susu cair. Akhir sekali masukkan garam, sedikit gula dan asam gelugur. Kacau dan biarkan ia sampai masak.
  4. Hidangkan.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 12 January 2013

Kari Ayam Gaya GOA


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
En3 hari ni cuma nak cerita pasal lauk tengah hari semalam.Kari ayam ni tidak menggunakan serbuk rempah kari....ermmm rasanya sangat sedap dan memenuhi citarasa kami sekeluarga.Sangat sesuai di cicah dengan lempeng,roti canai atau roti jala. Resepi asal kari ikan gaya goa tapi sis tukar kepada ayam.
Kepada sesiapa yang ingin mencuba sis sertakan resepinya di sini.
Selamat mencuba.




Kari Ayam Gaya GOA
Oleh:Norzie hany
sumber:CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 ekor ayam-potong dan  bersihkan
  • 3 biji tomato*
  • 3 biji cili hijau*
  • 3 camca besar serbuk ketumbar*
  • 3 camca besar serbuk jintan putih*
  • 2 camca teh serbuk kunyit*(*dikisar halus)
  • 2 biji bawang besar, dicincang
  • 3 ulas bawang putih, dicincang
  • 1 inci halia, dicincang
  • 1/2 camca besar biji sawi
  • 4 camca besar cili kisar (boleh kurang kan)
  • 500 ml santan (200 ml santan + 300 ml air)
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 2 biji tomato, belah 3 setiap satu
  • 2 biji kentang-belah 4
  • 1 tangkai daun kari
  • Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-
  1. Panaskan minyak dalam periuk, Tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari dan biji sawi hingga harum. Masukkan bahan kisar halus, cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Tuang sedikit air, kemudian masukkan ayam dan kentang. Kacau rata dan masak hingga kentang empuk. Masukkan jus asam jawa. Kacau perlahan dan masukkan santan.
  3. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masukkan tomato, dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, roti, lempeng atau roti prata...

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 10 January 2013

Apam Balik



Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Tak berapa cantik rupa apam balik yang saya buat ni...tapi puas hati dengan rasanya.Tiba2 aje teringin nak buat sendiri selalu dok beli aje kat pasar malam.
Sis sertakan resepinya di sini,kalau sesiapa yang berminat bolehlah mencuba.Terima kasih kepada penyumbang resepi apam balik ni,sis mohon share di blog ni sebagai rujukkan sendiri dan rakan2 yang lain.
Selamat mencuba.  


Apam balik
Oleh:Norzie hany
Sumber:MyR@Ms Oreo

Bahan-bahan(untuk 4-5 orang)
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Bahan tabur: Kacang tanah yang sudah dikisar,gula pasir & jagung cream dlm tin

Cara-cara:
  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang.
  2. Masukkan soda bicarbonate,baking powder air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Gulai Lemak Cili Padi Ketam


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Gulai lemak cili padi ketam....lauk kegemaran anak2.Kalau sesiapa yang suka makan ketam bolehlah mencuba resepi yang mudah ni....kalau suka boleh juga di tambahkan nenas.
Sis sertakan resepinya di sini.



Gulai Lemak Cili Padi Ketam
Oleh:Norzie hany

Bahan-bahannya:
  • 1 kilo ketam-di bersihkan
  • 1 biji kelapa-ambil santan secukupnya
  • 1 helai daun kunyit-siat
  • 3 batang serai-ketuk
  • 1 keping asam gelugur
  • Garam dan gula-secukup rasa.
Bahan kisar:
  • 15 tangkai cili padi-boleh kurangkan
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup 
Cara Memasak:
  1. Masukkan ketam bersama bahan kisar,serai,asam gelugur dan masak sebentar di atas api.
  2. Masukkan santan bersama daun kunyit yang di siat.Masak dengan api sederhana dan kuah hendaklah sentiasa di kacau.
  3. Perasakan dengan garam dan gula.bila sudah masak bolehlah diangkat dan hidangkan.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 9 January 2013

WW-Kek Chiffon Oren



Kek Chiffon Oren
Oleh:Norzie hany
Sumber:CMG

BAHAN A :-)
  • 1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*
  • 1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
  • 6 kuning telur gred A
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 biji oren, diparut kulitnya
  • 3/4 cawan jus oren
  • 1/4 cawan minyak jagung/sayur
BAHAN B :-)
  • 6 putih telur gred A
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1 camca teh cream of tartar
CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
  2. Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
  3. Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
  4. Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan...

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 8 January 2013

Briyani Udang Ala-ala


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Hari ni sis nak berkongsi resepi briyani udang ala-ala....dari rancangan ketuk-ketuk Ramadhan 2009.Kebetulan masa Sheila masak nasi briyani udang ala-ala ni sis ada tonton...memang nampak sedap sangat tapi tak sempat nak salin resepi masa tu.Sekarang sis dah ada buku resepi ketuk2 Ramadhan ni dan resepi pertama yang sis cuba ialah briyani udang ala-ala ni.Nasi ni di gandingkan dengan lauknya di SINI.
Kalau sesiapa yang berminat nak cuba sis sertakan resepinya di sini. 
Selamat mencuba.



Briyani Udang Ala-ala
Oleh:Norzie hany
Sumber:Buku masakan Sheila Rusly

Bahan-bahan:
  • 3 cawan beras basmathi
  • 10 ekor udang kertas(besar)
  • 100gm rempah briyani-sis letak 30gm
  • 1 tin susu cair
  • Air - secukupnya
  • 2 sudu makan mentega
  • 1 sudu makan minyak sapi
  • 3 biji bawang merah-kisar
  • 2 ulas bawang putih-kisar
  • 1 inci halia -kisar
  • 5 biji cili hijau-belah 2 jgn sampai putus
  • 2 helai daun pandan
  • Daun ketumbar
  • Serbuk pati ayam
  • Garam
Caranya:
  1. Basuh beras dan toskan
  2. Panaskan kuali dan masukkan mentega dan minyak sapi
  3. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau.
  4. Masukkan udang dan rempah briyani.Tumis seketika dan masukkan kedalam periuk nasi.
  5. Tuang air secukupnya dan susu cair mengikut sukatan dan masukkan beras dan daun pandan.
  6. Tutup sebentar biar mendidih,masukkan cili hijau,garam dan serbuk pati ayam.
  7. Tunggu sehingga nasi kering.Bila sudah masak hidangkan dan hias dengan daun ketumbar.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 7 January 2013

Sukun Goreng Rangup


Assalamualaikum dan selamat petang semua.
Jom kita minum petang dengan sukun goreng.Kalau pergi pasar memang pantang jumpa buah sukun mesti nak beli tapi yang tak best dok makan sorang-sorang.Anak2 kalau makan pun dok cubit bahagian tepung yang rangup aje....alahai anak2.Sebelum ni ada juga sis berkongsi resepi batter goreng cempedak yang rangup,yang menggunakan tepung beras resepinya di SINI
Hari ni sis nak berkongsi satu lagi resepi untuk membuat goreng sukun yang rangup.Adunan ni boleh juga di buat goreng pisang,keledek,keladi atau cempedak.
Jom tengok resepinya.

Sukun Goreng Rangup
Oleh:Norzie hany

Bahan-bahannya:
  • 1/2 biji sukun-kupas dan potong nipis.
  • Minyak untuk mengoreng
Bahan batter:
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu besar minyak panas
  • Pewarna kuning/kunyit
  • Air-secukupnya(jangan terlalu cair)
Caranya:
  1. Campurkan tepung gandum dan tepung naik sendiri.Masukkan garam dan air secukupnya. 
  2. Kacau hingga adunan tidak bergentel.Masukkan pewarna kuning atau serbuk kunyit,kacau lagi.
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan ambil 1 sudu besar dan masukkan kedalam adunan tepung tadi dan kacau rata.
  4. Ambil sukun yang telah di potong dan celup kedalam adunan batter dan goreng hingga warna keemasan.
  5. Angkat dan toskan.Hidangkan panas2 bersama sambal kicap.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...